Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtidsprognoser

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

SMHI gör inga månadsprognoser, i alla fall inte av den typ man normalt menar med prognos.

Annons

En vanlig väderprognos innehåller uppgifter om temperatur, moln, nederbörd och vind. Den ska vara sannoliksenligt med ett visst antal procent vilket man med dagens datormodeller bara uppnår ett visst antal dygn framåt. Upp till fem dygn kan man i de flesta fall beskriva väderläget i någorlunda detalj, t.ex. på länsnivå.

Men man bör då ha i åtanke att en liten ändring (som i sig inte innebär felprognos för ett större område) kan slå fel för ett mindre område. Något oklart kanske men läs så här, detaljer ska man vara försiktig med. Hur kommer det sig då att man ibland kan läsa en månadsprognos i tidningen? Det kan man faktiskt, lite motsägande mot första meningen men vi har valt att kalla dessa för månadsutsikter, just för att de inte kan likställas med den kvalitet eller detaljnoggrannhet som en prognos förväntas ha.

3 till 4 veckor talar man bara om tendenser att det förväntas bli antingen något kallare än normalt eller något varmare. Man har då från mindre detaljerade prognoser över stora områden, med hjälp av statistik gjort en bedömning av det mest sannolika utfallet. Denna typ av förutsägelse är kanske inte så användbar för privatpersoner men däremot av energibranchen.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons