Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena har undvikit socker i sex år

Innan Lena Falk bannlyste det vita sockret från hemmet drack hon en cola var och varannan dag.

Annons
Fikar nyttigt. Innan Lena Falk skippade det vita sockret drack hon cola var och varannan dag. I dag fikar hon sunt och dricker örtteer och kranvatten.

Hon fikar fortfarande, men bara nyttiga bullar och praliner.

– När jag lade av med sockret drack jag ofta en cola till kvällsmaten. Nu dricker jag kranvatten, ibland bubbelvatten till helgen och jag har inte svalt en godis på sex år, säger Lena Falk.

Hon och maken slopade sockret när de fick en dotter för sex år sedan.

– Jag fick min dotter sent i livet, och kände att jag ville hålla mig frisk för att finnas kvar i hennes liv länge.

När makarna påbörjade sin avgiftningskur skippade de allt socker och alla halvfabrikat. Ingen läsk, inget godis, inga vita mjöler längre. Lena började använda fullkornsprodukter och alternativa sötningsmedel när hon bakade och lagade mat. Efter några månader försvann sockersuget.

– När jag väl var avgiftad var det inte ens svårt längre. I dag längtar inte min kropp efter godis utan efter nyttigheter.

Numer lagar Lena allt från grunden. Obesprutade grönsaker som hon odlar själv samt ekologiska produkter.

– Vi köper inte korv, inte ketchup, inte färdiga köttbullar.

Men hon är inte manisk.

– Eftersom jag slutat att slarva kan jag låta mig bjudas på onyttigheter ibland. Det händer att jag tar en sockersemla med en kompis när vi är på stan. Men hemma bakar jag mina egna gräddsemlor. Jag är inte rädd för kalorier, observera.

Dottern äter inte specialmat i skolan.

– Hon är van vid två olika matsystem. Hemma äter vi nyttigt. Men hon behöver inte tacka nej till fika hos kompisar.

Just fika verkar vara ett favoritord i sammanhanget. Lena råder andra som vill bli av med sitt sockersug att fika ofta.

– Ät bra mat och fika nyttigt så blir du inte sugen på skräp, säger hon.

– Jag älskar att fika och har alltid gott fikabröd hemma. Det är njutningsfyllt att ta en paus och unna sig en gobit två, tre gånger om dagen. Lena har skrivit två böcker med nyttiga bak- och dessertrecept samt håller just nu på med en glassbok.

Lenas semlor: Ta 75g ekologisk cocosolja, 75g ekologiskt smör, 1 ägg, 5dl röd mjölk, 50g jäst, ½ tsk salt, 0,5 dl honung, 0,5 dl björksocker, 14-15 dl ekologiskt fullkornsdinkel virvelmjöl. Blanda, baka och grädda degen som ett vanligt vetebröd.

Mandelmassa: Ta 75 g ekologisk skalad mandel, 75g björksocker. Kör i matberedare tills massa. Gröp ur bulle, fyll med massa och grädde, toppa med grädde, lägg på lock, pudra med björksocker.

Lagar själv. I dag lagar Lena allt från grunden.

Mer läsning

Annons