Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligaledare frias från hot av poliser

Poliserna är förvånade över den friande domen mot en ligaledare med anknytning till jugoslaviska maffian.

Annons

Ligaledaren, med anknytning till den jugoslaviska maffian, uttalade hotelser mot de poliser som utredde den så kallade utpressarligan som kom över närmare 3,8 miljoner kronor. Men rätten friar 50-åringen.

- Jag är milt sagt förvånad. Det betyder att domstolen underkänner min kollegas bedömning å det grövsta, säger en av de poliser som hotats.

Det var i samband med ett övervakat besök, i januari 2008, på Kronobergshäktet i Stockholm som ligaledaren hotade de poliser som utrett härvan. Till en av poliserna som var där ska han bland annat ha sagt att ”det inte spelar någon roll om jag får sitta inne i åtta eller 18 år så ska jag söka upp dessa utredare” och ”De har inte varit objektiva, de ska få be om ursäkt."

Domstolen anser dock inte att de påstådda uttalandena – enligt sin ordalydelse – inte innefattar något hot om våld. Ligaledaren var dessutom upprörd vid tillfället och eftersom han pratade snabbt kan det finnas utrymme för missförstånd, menar rätten.

Under rättegången vittnade de utsatta poliserna för det obehag och den rädsla de känt.

- Ett hot öga mot öga av en berusad person känns mindre än ett sådant här oerhört diffust hot. Menar han mig? Mina barn? Eller kommer min bil och hus att utsättas för skadegörelse. Den här personen har ju dessutom kontakter på utsidan, säger polisen.

Att rätten frikänner ligaledaren kan få konsekvenser för de poliser som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten, tror polismannen.

- Det arbetet blir tuffare och tuffare, och jag tycker att samhället måste backa upp oss som jobbar med det här. Annars kanske folk börjar resonera att det inte är värt obehaget, säger han.

Chefsåklagare Gunnar Brodin har ännu inte tagit ställning till om han ska överklaga domen.

Mer läsning

Annons