Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Nellie hänger med pappa på gym

Linda Jansson och Mattias Hopp har vant sig. Att de har med Nellie, två månader, på gymmet leder till höjda ögonbryn och viss uppståndelse. ”Jag anpassar mig efter Nellie förstås”, säger Mattias om att träna med en baby på magen.

Annons
Styr. Linda Jansson och Mattias Hopp håller träningsrutinen i gång. ”Vi anpassar oss efter Nellie förstås”, säger Mattias som numera tränar med nappflaska i fickan.

I entrérummet till Friskis och Svettis på Rocklunda sitter en stor man med en liten liten flicka i famnen.

– Man måste ju ladda med lite mat innan träningen, säger Mattias Hopp och ler finurligt, medan han håller nappflaskan åt sin två månader gamla dotter Nellie.

Ända sedan Nellie var sex dagar gammal har hon fått följa med pappa till gymmet.

– Det är inga konstigheter, vi tycker det är dumt att känna oss begränsade för att man ha fått barn, säger Mattias.

Just den här dagen ska Mattias träna armar. Nellies mamma, Linda Jansson, är också med på träningspasset.

Efter måltiden trär Mattias på sig en bärsele, sätter Nellie tillrätta mot magen och går in i bland träningsmaskinerna och vikterna.

– Det är klart att träningen är anpassad efter Nellie förstås, jag kan ju inte köra jättetungt eller bänkpress. Men jag kör på, jag håller inte heller tillbaka, säger Mattias medan han väljer bland de fria vikterna.

Blir Nellie hungrig, blir det stopp i träningen och somnar hon brukar Mattias eller Linda lägga henne i babyliften. Det tar inte lång tid på det här träningspasset förrän Nellie somnar av pappas gungande rörelser.

Av hänsyn till Nellie besöker paret gymmet på tider då det inte är så mycket folk.

– På BVC rådde de till att man ska undvika baciller och bakterier, men man kan inte undvika allt, då kan man ju inte heller åka och handla, säger Linda, som bara någon vecka efter förlossningen kom i gång med träningen.

Amningen funkade inte, det blev mjölkersättning. Det i sin tur gör att Mattias enklare ensam kan ta hand om Nellie, gå ut på långpromenad eller gå och träna.

Träning är viktig för paret, båda har tränat mycket under större delen av livet. Det blir en fyra-fem pass i veckan. Egentligen tycker inte Mattias att det är någon större skillnad på träningen nu jämfört med förr, möjligen var det mer intensitet förr, nu påverkas förstås tempot av hur Nellie har det. Mattias har napp flaskan redo i fickan.

Han råkade ut för en motocrossolycka och satt i rullstol 2011. Han är fortfarande sjukskriven och har ännu inte full rörlighet i benen, han vet inte om han någonsin kan jobba igen. Mattias återkommer ofta till att ”kan man, så ska man väl” och att inte låta sig begränsas. Det är viktigt för honom att inte bli hemmasittande.

– Det är så lätt att bara ligga hemma när man får barn. Jag tycker att det är bra för henne att vänja sig vid ett liv där träning är en del, säger Mattias.

Reaktioner från omgivningen har den lilla familjen fått vänja sig vid. Det är många som kommer fram.

Uppståndelsen verkar mest handla om två saker, att en pappa tar hand om en så liten baby, och att babyn är med på gymmet.

– Det finns många fördomar om pappor. Mattias är en jätteengagerad pappa, helt fantastisk, vi hjälps åt på nätterna och när vi är ute och går, får jag nästan inte dra vagnen, säger Linda.

Mattias som står intill ser något generad ut – och lite frågande, han upprepar att det inte är några konstigheter att han tar hand om Nellie själv.

Några syrligheter har familjen dock inte hört yppas, mest förvåning ”är hon redan med?” och så blir det lite skämtsamheter.

– Hon kommer vara med i gladiatorerna innan hon är tolv, har någon sagt, skrattar Mattias.

Syn som väcker förvåning. Många reagerar på en pappa som tränar med babyn i bärsele på magen.

Med mamma och pappa på gym

Namn: Mattias Hopp, Linda Jansson och dottern Nellie.

Ålder: Mattias är 33 år, Linda 31 år och Nellie två månader.

Bor: På Skallberget.

Gör: Linda är föräldraledig från arbetet som behandlingsassistent, Mattias är sjukskriven efter en motocrossolycka, arbetade tidigare som snickare.

Träningsbakgrund: Mattias har tränat mycket i 20 år, han tävlade i styrkelyft och körde motocross. Linda har spelat handboll länge, för tillfället spelar hon i division tre för Tillberga.

Tips: Så kan du göra

Linda och Mattias ger några råd

 Bärsele. ”Nellie är med hela tiden i sele på magen. Somnar hon lägger vi henne i lift intill. ”

Se inga begränsningar eller problem med att få ihop träningen med babytillvaron, se möjligheterna.

Räkna med att träningspasset kanske tar lite längre tid.

Välj en tid då det inte är så mycket folk på gymmet, utan så det är lugnt – förslagsvis dagtid.

Fria vikter är lättare att träna med när du har en baby i sele på magen, än vad det är att träna med maskiner.

Mer läsning

Annons