Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus vill ge liv åt bilder

Linus Almroth största intresse är att teckna. Det var hans pappa som uppmuntrade honom att börja.

Annons
Snart smålänning. Linus Almroth tänker söka in till ett estetiskt gymnasieprogram i Småland, som har inriktningen animation.

– Jag har alltid ritat, ända sedan dagis. Min dagisfröken sa på skämt en gång att ”så mycket som du ritar borde familjen Almroth betala mer för dagis” för jag satt alltid och ritade.

– Så mitt intresse har alltid funnits där. Men det är mer på senare år jag verkligen har kunnat se en framtid med mitt ritande.

Linus stil är svår att definiera eftersom den skiljer sig från ritblock till ritblock. Men ett återkommande tema är färger och spännande gubbar. Inspirationen får han från andra tecknare.

– Jag är medlem på ett ett stort konstcommunity på nätet där man lägger upp sina verk. Där har jag hittat massor av folk som också tecknar, så där hittar jag min största inspiration.

Han blev med medlem på konstcommunityt för ett år sedan och har redan fått enorm respons på sina bilder. Han berättar att hans stil har utvecklats enormt.

Linus är 15 år och går i nian på Fryxellska skolan. Efter nian har han tänkt söka till ett gymnasium i Småland, ett estetiskt program med inriktning på animation.

Han håller sig till ett tema som han tecknar i flera månader så att han verkligen kommer in i det.

Linus målar mest i skolan, det kan bli upp till tre bilder per dag om inspirationen tillåter.

– Jag vill fortsätta med mitt tecknande så länge jag tycker att det är kul. Ett av mina drömjobb har länge varit att bli illustratör, men sedan har jag också upptäckt att det är kul att rita digitalt. Då fick jag upp ögonen för att bli animatör.

Linus får sina bästa bilder när han är trött och bara sitter och kladdar. Då kommer hans mest extrema bilder och de brukar ofta bli färggladast. Men hans bilder skiljer sig mycket åt, ibland är de så olika att man skulle kunna tro att det är olika personer som har ritat dem.

– För ett tag sedan var jag väldigt inne på att rita manga som är en populär japansk stil, men nu känns det som att jag är sugen på att gå vidare och testa nya stilar.

Inför gymnasiet går han en bildkurs för att lära sig måla med verktyg. Något han tycker är väldigt utvecklande

– Jag får testa på att verkligen lära mig måla med andra instrument än jag annars gör, samtidigt som jag får måla mina egna saker.

Så det känns som att jag verkligen utökar mina kunskaper om hur man målar.

Linus har flera kompisar som också tycker om att rita men ingen av hans kompisar vill bli animatör.

– Jag är rätt ensam om det men det gör inget, jag vet att jag vill bli det.

Mer läsning

Annons