Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi tar överNyckelöns vatten

Frågan, som delat de boende i två läger, avgjordes genom en omröstning på söndagen.

Annons

Flintaviks vatten- och reningsverk, som drivs i privat regi av en ekonomisk förening, har delat de boende på Nyckelön i Kvicksund i två läger. Förslaget att sälja anläggningen till Mälarenergi för att bland annat få bättre vattenkvalité har inte accepterats av alla.

På en extrastämma i går, söndag, röstade de flesta deltagare för förslaget.

– Det blev 654 röster för och 55 mot. Det här innebär att Mälarenergi tar över driften från och med 1 januari. I veckan skriver vi avtal, det är bara några detaljer kvar. Inom två år har de lovat att vattnet ska vara tjänligt på Nyckelön, säger Berndt Eriksson, ordförande i Flintaviks vatten- och reningsverk.

Det vatten som nu pumpas upp i vattenverken på Nyckelön uppfyller inte myndigheternas krav. Fluoridhalten är för hög, vattnet innehåller uran och har höga halter av kalk.

En investering för att rena vattnet från de vattentäkter som används nu bedömdes som mycket osäker och kostsam.

– Vi kommer inte att fortsätta ta vattnet från åsen utan köpa det från Eskilstuna Energi och Miljö eller Mälarenergi i Västerås och få hjälp med att fixa till reningsverket som är undermåligt, säger Berndt Eriksson.

Den tidigare styrelsen för Flintaviks vatten- och reningsverk störtades på ett stormigt årsmöte tidigare i år. Den nya styrelsen höll ett konstituerande styrelsemöte i mitten av maj, med dess nya ordförande Berndt Eriksson.

Motståndarna till en försäljning till Mälarenergi ville att vatten- och reningsverket skulle fortsätta vara självständigt. Övriga ansåg att reningsverket borde tas över av något offentligt bolag, vilket nu alltså medlemmarna har röstat för.

Uppgörelsen i korthet

Nyckelön: Ligger i Västerås kommuns sydvästligaste hörn.

Enda ärendet på extrastämman: Röstning om eventuell försäljning till Mälarenergi

Flintaviks vatten- och reningsverks ekonomiska ­förening: Upplöses vid ordinarie stämma 2011

Mälarenergi: Tar de investeringar och kostader som ­behövs, minst 33 miljoner kronor.

Säkerställs: Vattenkvalitén och reningsverkets och ­ledningsnätets kapacitet

Va-avgiften i fortsättningen: Densamma som för övriga Västerås

Mer läsning

Annons