Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måleri och ”värstingar” tog Märta genom cancern

Man behöver inte måla fan på väggen! Det säger konstnären Märta Wretlind som just hade repat sig från bröstcancer när hon fick tarmcancer. Hon är tacksam att hon opererades av de bästa.

Annons
På andra sidan cancern. Under fyra år tog hon strid mot cancern. ”Det går inte att slå sig till ro och tycka synd om sig själv”, säger Märta Wretlind som har målat sig igenom två cancersjukdomar. Att det dessutom var landets främsta vårdteam på ändtarmscancer hon mötte i Västerås, skattar hon sig lycklig för.

Om någon hade bett henne hade hon mycket väl kunnat måla den lede på väggen. Men Märta Wretlind höll sig till stafflierna även när allt var som vidrigast. Hon målade fysisk smärta i bjärta blommor. Riktiga ont-blommor. Och hon målade kvinnoansikten huller om buller när bröstcancerbeskedet dragit bort mattan under fötterna. Men hon målade också tavlan ”Vinet flödar” när tumörerna var borta.

När hon ringer VLT är det för att hon vill ingjuta mod i de medmänniskor som drabbats av cancer.

– Jag har förstås haft tur som haft cancer som går att operera, säger hon med full insikt om att alla inte har den turen.

Men – och det är hennes kärnbudskap – man måste också själv ligga i för att bli frisk. Märta Wretlind, bildlärare i Stockholm i nästan fyra decennier och konstnär med många utställningar bakom sig lämnade huvudstaden 2011 för att bosätta sig i Horn i närheten av Strömsholm hos maken Rolf. Då hade hon sin bröstcancer bakom sig. Den fick hon 2009 men ”kämpade på med arbete och utställningar med peruken på sniskan”. Som nybliven västmanlänning fick hon veta att hon också hade tarmcancer.

I Västerås kom hon under vård på kirurgkliniken.

– Det var en himla tur att jag flyttade hit. Det var värstinggänget som opererade mig, säger Märta Wretlind.

Hon menar teamet vid den kolorektala enheten vid kirurgkliniken i Västerås med Sveriges bästa resultat. Se faktaruta nedan.

Märta pratar med stor respekt om de fem läkare som i juni 2012 opererade hennes tarmcancer under sju och en halv timme.

– Jag läste i journalen att de höll på så länge att de måste ta lunchrast! skrattar hon.

Eftervården hos stomiterapeut, kurator och sjukgymnast hade också omätbar betydelse för henne, menar Märta men efter det inleddes hennes eget arbete att hålla livsandarna uppe, se framåt och måla, måla, måla.

– Eftersom tjocktarmen måste vila efter operationen fick jag en påse på magen under ett år. Folk kan förfasa sig över stomi. Över tarmcancer vilar ett tabu, det är otäckt och det handlar om bajs. Men det gick så bra! Efter ett tag lärde jag mig tejpa min stomi och åkte till Vallmobadet varje lördag morgon och vågade resa utomlands med stomin.

Att konsekvent se framåt blev en överlevnadsfaktor.

– När jag skulle få mina tolv cellgiftsbehandlingar tog jag ett brett, blått sidenband och skrev in alla behandlingar på det.

Efter varje omgång med cellgifter klippte hon av en bit, tills plötsligt, allt låg bakom henne.

2010. Socialminister Göran Hägglund delar ut Guldskalpellen till Kennet Smedh och hans kolleger vid kolorektala enheten i Västerås.

Märta Wretlind

Yrke: Bildlärare och konstnär.

Bor: Horn i Västmanland

Ålder: 66 år.

Familj: Maken Rolf, sonen Erik Landfeldt, 31, Stockholm.

Fritid: Måleri, trädgård, resor, vattengympa två gånger i veckan.

Atelje: I Stockholm tillsammans med konstnärskollektivet Sofiamålarna. Atelje även i Horn med utsikt mot Mälaren.

Utställningar: Många under åren i Stockholm. Deltar i Konstrundan i Kolbäcksdalen 18-20 april.Nästa separatuställning på Galleri Riddaren i Stockholm 2015.

Ordspråk: Skam den som ger sig! ”Det hade jag inbroderat på min studentmössa.

Mer läsning

Annons