Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammografi blir helt gratis 1 juli

Annons

Vården. Svensk hälso- och sjukvård är på många sätt bra, men det finns också stora utmaningar och problem med ojämlikhet i både vård och hälsa. Vi genomför nu en politik för att stärka välfärden och hälso- och sjukvården – och därigenom också utveckla den svenska modellen. Vårt mål är tydligt: oavsett vem du är eller var du bor ska du erbjudas en likvärdig vård.

För att nå dit krävs stora insatser från såväl den statliga som den regionala nivån. Det är därför regeringen från nästa år höjer de generella statsbidragen till kommuner och landsting med 10 miljarder kronor. För landstinget i Västmanland innebär det preliminärt 75 miljoner kronor nästa år. För kommunerna i länet innebär det preliminärt totalt 260 miljoner kronor. Moderaterna fortsätter för sin del att prioritera skattesänkningar framför satsningar på välfärden. De politiska skillnaderna är tydliga.

Skillnaderna över landet är oacceptabelt stora vad gäller cancervården. Därför investerar regeringen under mandatperioden två miljarder kronor för att göra cancervården mer jämlik och korta väntetiderna. Varje år införs så kallade standardiserade vårdförlopp för fler cancerdiagnoser, för att man ska jobba mer likvärdigt över landet och undvika onödiga väntetider. Även det förebyggande arbetet är viktigt mot cancer – där genomförs åtgärder bland annat mot rökning och för ökad fysisk aktivitet.

Allt för ofta har den hälso- och sjukvård som riktar sig specifikt mot kvinnor varit lägre prioriterad än den som riktar sig mot män. Det är inte acceptabelt. Därför genomför regeringen en stor satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård på totalt mer än tre miljarder kronor fram till 2019. Det innebär bland annat att mammografi blir avgiftsfritt i hela landet från den 1 juli i år.

Detta är några steg vi tar för att utveckla den svenska hälso- och sjukvården – och med den också den svenska modellen.

Annons