Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria lyser i Malaysia

När Maria var 13 år flyttade hon och hennes familj från Sverige till Malaysia och hennes liv förändrades drastiskt. I dag är helkroppsmassage, fem läxtimmar och skol-uniform vardag.

Annons
Dykare. Maria Håkanson gör sig redo för att hoppa i vattnet.

Blicken vandrar först ut över den gigantiska konstgräsplanen och sedan till det glimmande vattnet i kakelpoolen. Maria har anlänt till skolan tjugo i åtta och vi tar oss en glass

i cafeterian medan hon visar mig runt i skolan. Hon berättar att varje dag består av fem lektioner och när skolan slutat är det dags för andra aktiviteter förknippat med skolan. På väg till klassrummet passerar vi basket-

planen och uppehållsrummen, som ligger under bar himmel och palmer. Väl vid klassrummet hälsar hon på sina kompisar och de försvinner in i det luftkonditionerande rummet då klockan ringer in.

För tre år sedan fick Maria Håkanson

beskedet att familjen skulle flytta till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur eftersom pappan fick jobb. Det var ett äventyr för hela

familjen och alla hade problem att anpassa sig till en början.

– Det jobbigaste var det varma och fuktiga klimatet. Sen var det svårt att hitta överallt och att ta kontakt med folk.

15-åringen går i en amerikansk privat-

skola med människor från alla världens hörn. Hennes närmaste vänner är från Indonesien, Japan, Iran och Norge. Engelska är språket som gäller, både med vännerna och i undervisningen. Maria berättar att skolan är väldigt annorlunda från den svenska.

– Vi har två till tre läxor i veckan och jag pluggar ungefär fem timmar per dag för att hinna med allt. Om man inte hinner klart med uppgifterna på lektionerna måste man sitta kvar efter skolan på speciella läxlektioner.

Det är inte bara systemet som är väldigt strängt utan lärarnas krav är extremt höga.

– Jag har ganska svårt för matte och på det senaste provet fick jag 14 av 18 poäng och då måste jag göra omprov tills jag förbättrar mig.

Men mycket ledighet och spännande resor gäller också för Maria i skolan.

– Eftersom det är en internationell skola finns det elever med alla möjliga religioner och vi är lediga på olika högtider, till exempel sultanens födelsedag. Sen, om man är duktig i någon idrott, får man oftast spela asiatiska skolmästerskapen och resa till olika länder. Jag ska till Thailand med fotbollslaget snart. Sen har vi Malaysia week då man får välja vart man vill resa, typ regnskogen, campa vid havet eller besöka öar och sen övernattar man där en vecka.

Mycket i Marias liv är kopplat till skolan och det innebär också roliga saker som fester och temadagar. Rörelsefriheten är väldigt

begränsad för Maria, då deras bostads-

område ligger ungefär 20 minuter från cent-rum med taxi. Men shopping, glassbarer, massage och restauranger finns det gott om i deras område Mount Kiara. Maria passar på att prova så många nya saker hon kan eftersom de mesta är biligt. Hon brukar därför hänga med föräldrarna på helkroppsmassage varje söndag.

Men trots det fantastiska livet i Malaysia saknar hon lösgodis och kalla vintrar.

– Jag saknar mycket med Sverige, men mest kompisar och släkten. Jag saknar också den svenska skolan och skolmaten. Och snön!

Vad är den största skillnaden i din

vardag mellan Sverige och Malaysia?

– Det är nog skolan, den är mycket jobbigare här. Sen är det längre dagar här, jag går upp halv sju och lägger mig klockan elva.

Innan hon ska lämna skolan för ännu ett lov säger hon hej då till sina kompisar och vi beger oss mot skolbussarna. En sista blick vandrar över skolan och hon inser att hon inte alltid kommer att leva med en pool och en konstgräsplan i skolan.

– Men det finns ju glass hemma i alla fall.

Mer läsning

Annons