Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marschera för hundars rätt

Att gatuhundar har det eländigt vet de flesta. Den 18 augusti kan du göra saken bättre genom att promenera här i Västerås för hundarnas rättigheter.

Annons
Ett kommunalt hägn i Rumänien. Flera borgmästare samarbetar med DogRescue för att få till bättre förhållanden i hägnen.

Organisationen DogRescue arbetar sedan 2010 med att hjälpa herrelösa hundar att få ett bättre liv. Utöver marschen i augusti driver DogRescue flera olika projekt i Rumänien.

Projekten handlar om alltifrån konkreta direkta räddningsaktioner till information om djur i skolor.

– Vi arbetar på lång sikt. Det tar tid att förändra människors tankesätt, genom våra projekt har hundarna fått det bättre, säger Christina Jansson, ansvarig för DogRescue

i Västerås.

Genom promenaden vill DogRescue samla alla djurvänner i Sverige för att visa att det finns många som bryr sig om djuren i Europa. Promenaden genomförs i 45 städer runt om i landet.

– Promenaden är till för både organiserade och icke organiserade djurvänner. Det är ett bra tillfälle för djurvänner att nätverka, säger Christina Jansson.

DogRescues målsättning med arbetet i Rumänen är framför allt att sterilisera så många hundra som möjligt så att inga oönskade valpar föds. Föreningen använder sig av TNR-metoden, vilket står för att fånga, kastrera och återplacera.

– Vi räddar dagligen hundar som lever under vidriga förhållanden i de kommunala hägnen, säger Christina Jansson.

Genom organisationens och flera andra djurskyddsorganisationers arbete både

i Rumänien och runt om i Europa, har både den folkliga och den politiska viljan

i Rumänien börjat svänga när det gäller djurs väl och ve.

– Jag ser positivt på framtiden. Vi har byggt upp nätverk med politiker i både Rumänien och på EU-nivå. Fler rumäner har börjat inse att även de lyder under EU:s djurskyddslagar och att djur är levande och kännande

varelser, säger Christina Jansson.

DogRescue

Det finns 3 miljoner gatuhundar i Rumänien. Genom den mobila veterinärkliniken kastrerar och vaccinerar DogRescue 20 hundar per dag till en kostnad av 4 500 kronor om dagen. Genom arbetet har populationen minskat i flera områden, från 30 000 till 300 djur. DogRescue är beroende av gåvor och bidrag från myndigheter och från allmänheten.

Källa: DogRescue

Mer läsning

Annons