Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat och klimat har fått Anette på fötter igen

Det gick så långt att hon knappt kom upp ur sängen vissa dagar. När läkarna inte längre kunde hjälpa henne, hjälpte hon sig själv.

Annons
VÄGEN TILLBAKA. Anette har tidigare haft eget företag och sysslat med healing och meditation. Det i kombination med måleriet skulle kunna vara en väg tillbaka in i arbetslivet igen.

I Anette Vesters lilla lägenhet är väggarna fulla av tavlor i klara färger.

– Jag har alltid velat måla. Det är den känslomässiga och mentala biten i att komma tillbaka, berättar Anette.

Det började med dysenteri och fortsatte med en höftoperation vid tidig ålder. Som om det inte var nog fick hon när hon var 40 år ett blårött märke i ljumsken som ledde till domningar i ansiktet och ett ben som inte fungerade som det skulle.

– Läkaren trodde från början inte att det var borrelia, men efter tre månader gjorde jag provet och fick antibiotika. Tio dagars antibiotika var dock för lite efter så lång tid, säger hon.

Efter att ha drabbats av ännu ett bakslag 2002, i form av körtelfeber, var Anettes kropp slut. En konstant trötthet tärde hårt på vardagen. Den här gången fick hon beskedet att hon förmodligen var utbränd. Hon hade utmattningsdepression.

– Jag var trött, trött, trött hela tiden, men jag kände mig inte utbränd.

En total orkeslöshet gjorde att det blev ett projekt att gå ut och hämta posten. Ibland hade hon till och med svårt att tala.

– Jag tänkte: nu ska jag säga tulpaner, men ordet kom aldrig ut. Jag tror inte att någon riktigt fattade hur illa det var.

Hon började på egen hand läsa på om kost och testade sig fram mellan olika dieter för att hitta en lösning.

Som många andra svenskar begav sig Anette till Tyskland för att få hjälp med sin borrelia. Vid en av hennes resor kom hon av en slump i kontakt med en homeopat. Det blev ett viktigt steg i rätt riktning.

– Det spelade ingen roll vilken läkare jag gick till i Sverige. De flesta sa att jag såg frisk ut och proverna visade ingenting. I Tyskland kunde man direkt se att jag hade kvar borrelian.

Anette fick tips och råd på hur hon själv kunde må bättre. Hon märkte snabbt att rätt mat gjorde underverk.

För två år sedan fann hon även en räddning i solen. Den spanska ö- världen har gjort henne gott.

– Det har inte alltid varit självklart att bara resa sig upp och gå. I Spanien har jag fått orken tillbaka. När jag är där kan jag gå flera kilometer och det är helt fantastiskt.

Anette Vester har efter många års sökande hittat sin egen väg tillbaka. Rätt kost, värme och måleriet har bokstavligen fått henne på fötter.

– Den största skillnaden i dag är jag att lättare kommer igen. Jag är på väg tillbaka, men jag är inte 100 procent än.

Hon är inte bitter på läkarna som inte kunde hjälpa henne, snarare tacksam och glad att hon själv bestämde sig.

– Hade jag bara lyssnat på läkarna hade jag inte suttit här i dag. Vi har själva ett stort ansvar i att se till att vi mår bra.

GAV RESULTAT. Ingen läkare i Sverige hade gett Anette råd vad gäller kosten. Den vägen valde hon att gå själv.

Anette Vester

Ålder: 55 år.

Bor: I Västerås på sommarhalvåret och Spanien på vinterhalvåret.

Familj: Man och två barn.

Sysselsättning: Jobbar just nu inte alls. Hade eget företag 1998–2004 och arbetade med healing, meditation och behandlingar och anordnade kurser och resor.

Framtiden: Skulle gärna komma tillbaka till det hon gjorde tidigare och inspirera andra människor. En dröm skulle vara att starta ett behandlingshem i Spanien och samtidigt kunna kombinera det med måleriet på något sätt.

Mer läsning

Annons