Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätning av daggpunktstemperatur

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

I förra veckan i slutet av juli hade vi mycket fuktig luft över landet och då också höga daggpunktstemperaturer.

Annons

Daggpunkten är den temperatur som luften skall kylas ned till för att den vattenånga som finns i luften skall bli synlig. (luften mättad på vatten). Nu kyler man inte ned luften vid varje mätstation som finns utan gör precis tvärtom. Känner man temperaturen och daggpunkten kan man bestämma den relativa luftfuktigheten (vid den temperaturen). Mäter man den relativa luftfuktigheten kan man sedan bestämma daggpunkten.

Ett äldre sätt att mäta den relativa fuktigheten är att använda hår sammansatta i en s.k. hårharpa. När det från det naturliga fettet rengjorda håret blir fuktigare blir det längre. En ökning av den relativa luftfuktighet från 0% till 100 % ökar längden på håret med omkring 2,5 %. Om man plattar till håret ökar noggrannheten i mätningen. (s.k. Pernixhår). De som sköter om våra vägar vintertid kräver noggranna mätningar. Ex.vis om vägytans temperatur är lägre än daggpunkten så bildas farlig frost på vägen (om vägytetemperaturen är under noll).

När hårharpan blir smutsig visar

den för höga värden, vilket i och för sig är åt rätt håll för bilisten. Numera finns också elektroniska mätare där man bara byter ett filter när det behöver rengöras.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons