Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MISSION IMPOSSIBLE

Hur är det att låta bli sin mobil i fem dygn? Är det ens möjligt om man är tonåring i Västerås på 2000-talet? Carolina Granholm, 18, bor i Arboga och går på Kopparlundsgymnasiet
i Västerås. Hon tog sig an utmaningen att lämna ifrån sig mobilen från måndag morgon till fredag kväll.

Annons

Före veckan

– Carolina gissar konsekvenserna

Innan vi drog igång projektet fick Carolina svara på fem frågor, där hon gissade hur det skulle gå i veckan. Så här trodde hon att det skulle gå:

Förberedelser: Carolina har skrivit på

Facebook och bilddagboken att hon har lämnat ifrån sig mobilen i fem dagar och hoppas att vännerna ska se det så att de inte tar illa upp.

När kommer det att vara jobbigast? När man försöker stämma träff med en kompis och måste hitta varandra.

Veckans lopp: Carolina gissar att det kommer att bli riktigt tufft de första två dagarna men sedan kommer det att lätta allt eftersom hon vänjer sig. I slutet av veckan blir det nog inte alltför jobbigt.

Vad händer efteråt? Kommer behovet av mobilen ha ökat eller minskat? ”Första

dagarna, när det är helg, kommer jag nog

inte att sakna den lika mycket. Men på måndagen kommer jag att vara klistrad med den igen!”

Vem kommer att lida mest? Svaret är självklart – Micke, pojkvännen.

En vanlig dag för Carolina. Varje dag skickar hon mellan 20 och 40 sms. Hon hör av sig till många olika människor, bland annat klasskamrater, vänner och familj. Uppskattningsvis når hon omkring 10–15 personer per dag via telefonen.

Samtal ringer hon inte särskilt ofta, tycker hon själv, hon blir mest uppringd.

– Men jag ringer nog en del för jag har gratis sms och ändå går det åt 300 kronor per månad. Fast då är avgiften inräknad.

Funktioner vi inte tänker på att vi använder mobilen till:

Betala bussen. Carolina har ett skolkort vilket gör att hon kan åka max två gånger på dagen. I vanliga fall hade hon kunnat betala med mobilen ifall hon vill åka någonstans på lunchen eller så. Det kan vara ganska viktigt då hon ibland har lektioner på andra platser i stan, men som tur är har hon inte behövt det den här veckan.

Väckarklocka och andra alarm. Hur vaknar man utan mobil? Hur vet man när det är dags att gå hemifrån? Steg 1: hitta en annan väckarklocka. Steg 2: håll reda på dina tider själv.

Musik. Massor av ungdomar använder

mobilen för att lyssna på musik, det reagerade Carolina över på torsdagen.

Sätta anteckningar. Du skriver upp viktiga papper att komma ihåg att ta med till skolan och andra saker som du behöver komma ihåg på kvällarna när du inte använder almanackan.

Fotografera. De ungdomar som inte ständigt har med sig kameran fotar gärna.

Sms och samtal. Såklart använder man också mobilen till sms och samtal, Carolina

använder den konstant på vardagar.

– Från att jag vaknar, då jag kollar klockan och skriver ett sms. Sen när jag ska till tåget och kollar klockan, sen i skolan när man skickar sms. Sen har man en tråkig lektion och skriver lite, sen har man rast och skickar fler sms... Det går på tills man lägger sig!

Måndag

– Efter tre timmar är Carolina galen

Klockan sju på måndag morgon lämnade

Carolina ifrån sig sin mobil och redan tre timmar senare, runt tiotiden, känner hon sig

galen.

– Det är skitjobbigt! Jag försöker skicka sms hela tiden, jag har inget att göra med fingrarna. Jag är helspänd!

Mobilavståndet gör henne nervös. Hon undrar vad som skulle hända ifall någon behövde nå henne och ifall några vänner kommer att bli sura för att hon inte svarar. Framför allt är det krångligt att stämma möten med folk, man måste vara väldigt

exakt med när och var man ska mötas och det blir så krångligt om någon är sen.

Under de tre timmar som gått har Carolina fyra gånger försökt ta upp mobilen för att skicka sms till olika kompisar. Det har hänt när hon sett något hon vill berätta om eller träffat en gemensam vän och vill tala om detta för sin kompis.

– Det kan också vara så skönt att ta upp mobilen och sms:a en kompis när någon

inte är så snäll och man blir ledsen. Eller när man känner sig ensam och kan ringa någon som man vet alltid peppar en.

Tisdag

– ingen väckarklocka

På tisdagen dök nya och oväntade problem upp. Carolina insåg kvällen innan att hon

alltid använder mobilen som väckarklocka, och dessutom har hon alltid ett till alarm på som talar om när hon måste gå hemifrån för att hinna till skolan. Hon hittade en annan väckarklocka att använda, men fick anstränga sig extra och hålla reda på nästa tid själv.

Det blir hela tiden viktigare att hålla tiderna exakt. När Carolina skulle med tåget för att möta sin pojkvän Micke efter skolan fick hon stressa allt hon kunde, för hon var tvungen att hinna med det tåget. I vanliga fall kunde hon bara ha skickat ett sms och sagt att hon tar nästa tåg, men nu skulle han få stå på stationen och vänta. Kanske skulle han bli orolig när hon inte dök upp.

Trots krånglet med alarmet och tiderna tycker Carolina att det går lite lättare andra dagen, hon börjar vänja sig. För hennes pojkvän är det tvärtom, han tycker att andra

dagen är jobbigare då han saknar hennes sms mer och mer.

– Men man tänker inte på att man skickar sms hela tiden.

På frågan vad som är jobbigast svarar

Carolina:

– Jag undrar vad jag går miste om? Det är klart, jag får ju reda på allt sen, men inte

direkt som jag skulle fått om man bara kunnat skicka ett sms.

Onsdag – Carolina börjar vänja sig

Precis som hon trodde att hon skulle har Carolina börjat vänja sig, hon sträcker sig

inte lika ofta efter mobilen.

– Mina kompisar är verkligen stränga med att jag inte får låna deras mobiler för att skicka sms, eftersom det skulle förstöra utmaningen, och det är bra. Men de blir lite irriterade på mig när jag alltid frågar efter klockan. Man saknar ju helt tidsuppfattning.

Det är irriterande för Carolina själv också. Gång på gång berättar hon om när hon ser något kul och vill skicka ett sms till någon.

– Kommer jag på något vill jag skicka det direkt, för jag är ju så glömsk! Jag kommer inte ihåg det nästa gång vi ses.

Samtidigt är det ibland skönt att slippa mobilen, för då behöver Carolina inte känna att folk alltid litar på att hon ska svara hela tiden. Hon slipper ansvaret att behöva skicka sms för att påminna hennes kompisar att lektionen börjar med mera.

Ett annat problem som dykt upp är dock när hon behöver komma ihåg att ta med papper till skolan dagen efter. I vanliga fall skulle hon ha satt en anteckning med alarm på mobilen. Som lösning har hon nu skrivit med bläck på armen.

– Det är ju inte så snyggt precis, och så försvinner det inte, säger Carolina och gnuggar på bläckresterna på armen.

På onsdagskvällen fick Carolina rejäl

mobilabstinens. Hon gick in på Net On Nets hemsida och började kolla på nya telefoner. Hon förklarar att utan mobilen känner hon sig avskalad från världen.

Torsdag

– oroliga föräldrar

Carolina har valt att inte säga något till sina föräldrar om att hon är utan mobilen en vecka, för att inte göra dem oroliga i onödan. Ovetandes om utmaningen försöker hennes mamma nå hennes mobil på onsdagskvällen, och blir lite orolig när hon inte lyckas.

– Nu vet de att jag låter bli mobilen en vecka, men de är inte så glada. De tyckte att det var ett dumt projekt, för de vill kunna nå mig.

Carolina lyssnar i vanliga fall på musik

i mobilen hela tiden. Hon äger ingen MP3 och tycker att det känns ganska tomt och tyst de här dagarna, fast ganska skönt också.

Fredag – Carolina har fuskat

– I går var jag tvungen att skicka ett nöd-sms. Kompisen jag skulle nå bor på landet och där har de ingen täckning så jag kunde inte ringa, jag var tvungen!

Tillsammans med ett par vänner driver

Carolina ett företag som trycker upp tygväskor. Hon ville själv köpa en väska och ville ha tag i kompisen så att hon kunde ta med väskan till skolan dagen därpå.

– Det var jobbigt, I’m a failier. Man är så van att kunna nå alla jämt, det är jättesvårt att inte kunna kontakta någon!

Sista dagen har Carolina också med sig mobilen i skolan, utan att hon använder den, för att hennes föräldrar ska kunna nå henne ifall det är något.

Efter veckan – Aldrig igen

Det är jätteskönt att få börja använda mobilen igen tycker Carolina, med den känner hon sig hel. De fem dagarna utan mobil har lett till att hon tycker att det är ännu viktigare att ha mobil, för att man är så onåbar utan den. Visst tycker Carolina att vi ibland använder mobilen för mycket i dagens samhälle, när folk sover med mobilen i handen eller skickar sms och ringer hela tiden på lektionerna. Men framför allt har hon förstått hur nödvändig mobilen är.

– Jag har lärt mig att uppskatta min mobil mer än jag gjorde. Man tänker inte på hur mycket man behöver mobilen. Det är som pengar, man uppskattar det inte förrän man inte har det.

Det är för svårt för Carolina att välja en sak som har varit jobbigast under veckan, för det är alltför mycket funktioner som försvinner när man lägger ifrån sig mobilen. Det blir

jättesvårt att stämma möten, sätta alarm och anteckningar samt att kontakta folk över

huvud taget.

Innan veckan gissade Carolina att det skulle vara jobbigt de två första dagarna, för att

sedan bli lättare i slutet av veckan. Hon hade bara hälften rätt, visst var det jobbigt de två första dagarna, men det blev inte enkelt

i slutet. Visserligen började Carolina vänja sig lite i mitten av veckan, men det blev för svårt i slutet och hon klarade inte av utmaningen.

Frånlämnandet av mobil har gett personliga konsekvenser. Carolina har känt att hon tappat kontakten lite med sin pojkvän under veckan. De brukar prata med varandra när han är på väg någonstans eller är på tåget och de skickar ofta sms till varandra. De har till och med träffats mer sällan den här veckan är de brukar, för att de inte har kunnat stämma av lika bra med varandra när den andra har tid.

Skulle du göra om projektet

ifall vi frågat dig nu?

– Nej. Det var jobbigt. Jag upptäckte hur mycket folk behöver nå en, som man inte tänker på annars. Och mest har jag saknat att kunna skicka sms.

Mer läsning

Annons