Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mooner har rotat sig i Sverige - men längtar hem till Somalia

Fyrabarnsmamman Mooner Aden Ali Hasler, 38 år, är bosatt med sin man i Västerås. Hon kom till Sverige för 20 år sedan som 17-åring från Somalia, bara månader innan diktatorn störtades och oroligheter utbröt.

Annons

– Det var jobbigt för att jag inte hade känt av kriget innan jag flyttade, säger Mooner.

Hon var ensam när hon kom till Flens flygplats en tidig morgon i december. Året var 1990 och det var iskallt i Sverige. Hennes rädsla för detta nya land förstärktes av att polisen på Arlanda inte var speciellt intresserad av att informera henne om vad som skulle hända, trots att Mooner kunde engelska, som hon fått lära sig under sin flykt.

Efter polisförhöret på Arlanda kom Mooner till en flyktingförläggning i Flen där hon tilldelades ett mycket litet rum, inrett med endast en våningsäng och ett bord.

– Vi fick erbjudande om att gå på svenska för invandrare, men vi hade ingen aning om hur vi skulle ta oss dit, och därför gick vi inte.

Det hon minns från flyktingförläggningen i Flen är de kalla nätterna, ångesten och det tuffa med att ta en vuxens ansvar.

Mooner kom ifrån flyktingförläggningen när en familj som kommit henne nära valde att flytta till Fagersta. Hon följde med och började läsa på en förberedande skola.

– Jag var snabblärd och hade dessutom en väldigt bra grund, säger hon om hur hon snabbt tog sig igenom skolan.

Hon träffade även sin framtida man och tillsammans flyttade de till Västerås där hon blev engelskalärare och fick barn.

Hon berättar att hon lyckats så bra i Sverige dels för att hon själv har kämpat väldigt mycket, och dels för att hon haft så underbara människor kring sig.

– Jag kan inte förneka att jag har fått hjälp, jag har verkligen haft turen att ha duktiga människor på min sida, säger hon, och på-pekar också att hon aldrig fått utstå någon sorts rasism.

Nu jobbar hon inom Ida-projektet på S:t Ilianskolan och trivs väldigt bra med sitt liv, men hon känner ändå att något fattas, hon saknar sitt hemland och har en längtan efter att återvända.

– Jag är skyldig Somalia mycket och jag kommer definitivt att återvända. Jag vill utbilda människor och ge dem en framtid.

I dag ger hon ett råd till både invandrare och svenskar i de här tuffa tiderna.

- Till invandrarna vill jag säga att aldrig ge upp, ingen kommer att knacka på er dörr, det är ni som ska knacka på många dörrar innan ni finner rätt.

Hon tycker att alla invånare i Sverige borde ta in den svenska kulturen och leva efter deras villkor, men hon tycker också att man alltid ska krydda till den med exotiska och okända kulturer.

– En människa är bäst när hon är öppen mot andra kulturer. Invandrare kan inte leva utan svenskar, men svenskar kan heller inte leva utan invandrare. Vi passar bäst ihop.

Mer läsning

Annons