Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt kan ha fångats på film

(Uppdaterad 21.15) Kvinnan som misstänks för dubbelmordet i Arboga tros ha fångats på film vid stadens tågstation på mordkvällen. Nu söker polisen en man som på filmen syns möta en kvinna som polisen tror är 31-åringen.

Annons

Mannen - som polisen tror kan vara ett nyckelvittne - har påfallande mycket packning.

- Vi ser från övervakningsfilmen att det finns en kvinna som kan vara den misstänkta komma gående, och så kommer det en man och möter henne på nära håll. Och han bär på flera väskor, säger Västeråspolisens presstalesman Börje Strömberg till TT.

Enligt Strömberg talar inte mannen och kvinnan med varandra.

Det kom tre tåg till Arboga under den intressanta tidsrymden kvällen den 17 mars. Polisen utgår från att mannen med packningen var en ankommande resenär.

- Fler personer kan ha mött den här kvinnan och kan ge signalement.

Nu vädjar man till de passagerare som anlände under mordkvällen mellan klockan 19.30 och 19.50 att höra av sig.

Utredningen om morden på två små barn och mordförsöket på deras mor kan vara nära ett genombrott. Tysk polis tog ett DNA-prov på den misstänkta 31-åringen när hon förhördes om dubbelmordet i Arboga. Provet ska nu jämföras med spår från brottsplatsen. Kammaråklagare Frieda Gummesson vill inte uppge på vilket sätt provet togs från kvinnan.

- Det skedde i samband med att hon hördes, säger hon.

Klart är att provet - om det visar sig stämma överens med DNA från brottsplatsen - utgör en stark teknisk bevisning mot 31-åringen. Det troliga är att tingsrätten i Västerås i det läget skulle gå med på att häkta henne på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. Med en sådan häktning i ryggen får åklagaren möjlighet att utfärda en europeisk arresteringsorder och begära kvinnan utlämnad till Sverige - något som inte är möjligt om kvinnan, som nu, är häktad i sin frånvaro på den lägre misstankegraden.

31-åringen överlämnade sig till den tyska polisen tre dagar efter dådet i måndags förra veckan, men släpptes när Gummesson inte lyckades övertyga tingsrätten om att kvinnan skulle häktas på den högre misstankegraden.

Experter vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har under påskhelgen arbetat med den stora mängd prover som ingår i utredningen av barnamorden i Arboga.

- När det gäller grova brott av det här slaget har vi folk som ställer upp på helgerna, säger EvaMarie Törnström, informationsansvarig vid SKL.

På grund av förundersökningssekretessen kan hon inte berätta när analyssvaren lämnas till polisen eller om det redan är gjort. Generellt är det så att SKL kan leverera enkla DNA-analyser inom några dagar.

- Ibland är det mer komplicerade bilder, till exempel med flera personers DNA blandat. Då kan det vara svårt att få fram fullständiga profiler och ta lite längre tid att svara polisen, säger EvaMarie Törnström.

TT: Hur lång tid brukar det ta att analysera hår och blod?

- Vi kan ofta få fram ett första svar ganska fort. Men sedan blir det följdfrågor eller vi behöver bekräfta provet igen, svarar hon.

Robert Holender/TT

Lars Pedersen/TT

Mer läsning

Annons