Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkta tyskan vägrar prata

Kvinnan som misstänks för morden i Arboga har hittills vägrat att tala med polisen.

Annons
Den mordmisstänkte 31-åriga kvinnan på väg till förhandlingarna i domstolen i Lehrte.

- Det har hon rätt att göra, enligt tysk lag. Om hon inte ändrar sig kommer svensk polis inte att kunna förhöra henne i Tyskland, säger Thomas Klinge vid åklagarmyndigheten i Hannover till TT.

Under måndagen ställdes den 31-åringa mordmisstänkta tyska kvinnan inför en häktningsdomare i domstolen i Lehrte utanför Hannover.

- De ska värdera den svenska häktningen. Om den tyska domstolen kommer fram till att hon ska häktas på sannolika skäl även i Tyskland, kan hon utlämnas till Sverige, säger Torbjörn Carlson, polisens presstalesman i Västmanland till vlt.se.

Enligt den tyska åklagaren Thomas Klinge vägrade kvinnan att svara på frågor under dagens häktningsförhandlingar. En linje Klinge tror hon kommer fortsätta hålla.

- Visst finns det en möjlighet att kvinnan har ändrat sig i morgon och lämnar klartecken till ett förhör, men det tvivlar jag på, säger han.

Enligt Torbjörn Carlson kommer de Västeråspoliser som rest ner till Tyskland att försöka hålla förhör med kvinnan inom de närmaste dagarna.

- Det är sagt att svensk polis ska hålla inledande förhör med henne i närvaro av hennes advokat. Det kan ske redan i morgon, säger Torbjörn Carlson.

Vad händer om hon helt plötsligt skulle erkänna i förhören?

- Det händer inte mycket. Det har mer ett symbolvärde och visar att hon är samarbetsvillig. Men först måste hon åtalas och det är vad som framkommer i samband med rättegången som har betydelse. Hon kan till exempel ta tillbaka ett eventuellt erkännande när det blir dags för rättegång och då gäller det att ha bra teknisk bevisning, säger Torbjörn Carlson.

Under måndagen överklagades också kvinnans svenska häktningsbeslut till Svea hovrätt. Det var i lördags som kvinnan häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

- Överklagandet kan göra att det kan ta längre tid att få hit henne till Sverige, säger Torbjörn Carlson.

Frågan om utlämning till Sverige av kvinnan avgörs av hovrätten i Celle nästa måndag, uppger TT.

Hanna Oscarsson/VLT

TT

Annons