Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Någon får ta hundhuvudet”

Ulla Persson, ordförande i kommunstyrelsen i Västerås, säger att Sahlins avgång nog var det enda rätta, även om hon tycker att det är sorgligt.

Annons

-Jag tycker inte att hon fått en riktig chans. På något vis har man letat fel och oförätter hos Sahlin ända sedan hon började, säger Persson.

Socialdemokraternas dåliga valresultat kan inte bero på en enda person, anser hon.

-Men någon får ta hundhuvudet och nu blev det Sahlin.

Hur känns det nu?

Gabriel Wikström, SSU:s ordförande i länet, krävde redan på lördagen Mona Sahlins avgång.

-Ja, det känns tråkigt naturligtvis. Men jag tror det är det bästa för partiet. Men det är inte alls roligt på något sätt men jag tror att i och med det här beskedet får hon lugn och ro och kan fokusera på andra saker. Det har blivit en ohållbar situation om hon inte hade gett det här beskedet.

Är du besviken på Mona?

-Nej, jag är inte besviken men jag tycker inte att hon har hanterat situationen bra den senaste veckan.

Nyvalda riksdagsledamoten Anna Wallén säger att hon är lite chockad av beskedet om avgången.

- Det är väldigt tråkigt och samtidigt känns det tomt och man undrar: Hur går vi vidare?

Vem vill du se som ersättare?

-Nej, jag vet inte. Jag tyckte inte att Mona skulle avgå för jag tror det är svårt att hitta en partiordförande som lever upp till hennes kompetens.

Inte heller landstingsrådet Denise Norström vill spekulera om vem som ska fylla partiledarrollen.

– Jag har inte en aning och har inte ens tänkt tanken. Jag tycker det är viktiga nu är att en valberedning i lugn och ro får titta över vilka lämpliga kandidater som finns.

Hon säger att hon har full förståelse för att Sahlin redan nu går ut och berättar att hon inte står till förfogande vid nästa kongressval.

– Det har har varit väldigt tufft och hon ska ha full respekt. Det känns som om inte riktigt fick en chans att visa vad hon går för. Vi är många som vet att hon är en skicklig politiker, men det har varit fokus på fel saker. Man har spekulerat i personfårågor istället för att ha en chans att diskutera politik.

Mer läsning

Annons