Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några olika brittiska namn på dimma från havet

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Annons

När varm luft rör sig över ett kallt hav, kyls den fuktiga luften ned och kondenseras på låga nivåer vilket resulterar i stratusmoln. Om molnen rör sig in över land täcker den det som finns på högre höjder. I vissa fall når molnbasen ned till havsytan och orsakar dimma, som även kan ta sig in över kusten.

I östra England går denna dimma från havet under namnet "fret" och i Skottland kallas den "haar" och förekommer där på eller nära den östra kusten samt bland öarna i norr. Den bildas då varm luft passerar över Nordsjön, vanligtvis mellan april och september. Dimman brukar inte komma speciellt långt inåt land, men genom dalar kan den ta sig så långt in som till Glasgow. "Scotch mist" är en kombination av tjockt dis (eller dimma) och duggregn, som fått sitt namn av att den är vanligast förekommande i de skotska bergstrakterna i främst norr och väster. Ofta härstammar den från en fuktig och mild luftström från sydväst. Till och från påverkas även lågländerna. Samma fenomen är på Devon-Cornwall halvön i sydvästra England känd som "mizzle" (mist=dis + drizzle=duggregn).

Kanske har ni hört namnen ovan i andra sammanhang. Scotch Mist är även namnet på en drink och mizzle kan betyda att fly eller försvinna, vanligtvis för att undvika polisen, men sådant vet jag ingenting om…

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons