Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tar oskulden slut?

Sex, kärlek, kåthet och att bli av med oskulden. Många konstiga ord och ännu mera konstiga frågor – som inte alltid känns bekväma att ställa.

Annons
Foto: Lina Martinsson

Vad menas med oskuld?

Enligt RFSU menar man att bara du själv kan bestämma om du är oskuld eller inte. Människor har olika uppfattningar om vilken sexuell handling som anses göra att man inte längre är ”oskuld”.

Vissa känner press från omgivningen, andra känner att de utan problem kan vänta. Men det skiljer sig från tjejer till killar.

17-åriga Emelie Karlsson från Västerås:

– Jag tror att killar har det jobbigare med större press från kompisar än vad tjejer har.

Jämnåriga killkompisen Otto Unkila Posada håller med.

– Ja, för killar tror att de måste vara macho och haft många tjejer medan det inte alls är en lika stor grej för tjejer.

Paulina Lindgren, 17, fyller i:

– De allra flesta är nog nervösa, och många känner nog att de bara vill få det överstökat.

Alla tre ungdomarna tror att de flesta gör sin sexdebut runt 17 års ålder.

Marie Larsson är barnmorska och verksamhetschef på Ungdomsmottagningen i Västerås – och berättar att det stämmer ganska bra.

– De allra flesta sexdebuter sker mellan 16 och 17. Killar är något senare än vad tjejer är. Det handlar om biologin. Efter puberteten är man redo, då har man fått både den fysiska och den sociala mognaden som gör att man kan relatera till en partner man är sexuellt intresserad av.

Svenska ungdomar ligger på tredje plats i världen när det kommer till tidiga sexdebuter, efter Island och Tyskland.

Måste det vara kärlek inblandat första gången?

I den frågan skiljer sig ungdomarnas åsikter.

– Det beror på om man är tjej eller kille tror jag, säger Sofia Berg, 16. Jag tror att tjejer bryr sig mer om det än vad killar gör. Det är vanligare för killar att bli av med oskulden på en fest.

– Men om man inte känner känslor är det inte lika stor grej om man gör bort sig, påpekar Otto Unkila Posada. Och de andra håller med.

Många tjejer är rädda för att det ska göra ont eller att man ska blöda. Marie Larsson berättar att det inte behöver vara så.

– Det är lika vanligt att man blöder som att man inte gör det. Det är inte en majoritet som blöder. Nyfödda flickor har ett slags skydd över slidan som ska förhindra smuts från att komma in och det skyddet växer tillbaka vid puberteten. Men ibland kan det finnas kvar en liten bit av skyddet som då har blivit lite stelt och det utgör då en risk att det kan spricka vid första samlaget.

Vad står begreppet oskuld för egentligen?– Oskuld är inget tillstånd. För kvinnor är det mer något som anses som orent om man inte har den kvar. Kvinnor ska visa sig dygdiga för män, det är något som går långt bak i historien, säger Marie Larsson.

Oavsett kön är alla fyra ungdomarna överens om att åldern inte spelar någon roll för första samlaget utan att man bestämmer själv när man är redo.

– Det ska vara när man själv känner sig redo, man ska inte styras av ålder, säger Emelie Karlsson.

– Det handlar också om trygghet, om man känner sig trygg med personen eller inte, lägger Sofia Berg till. Och när man verkligen vill, när man är kär. Kär och kåt som satan.

Mer läsning

Annons