Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätbluff blev dyr

Internetbedragarna är sluga. Det fick några västeråsare på Gryta erfara nyligen. Västeråsarna skulle sälja sin motorcykel och lade ut en annons på Blocket. En engelskspråkig man svarade per mejl att han ville köpa ­motorcykeln.

Annons

Västeråsarna blev lite misstänksamma, eftersom budet kom från en man i

utlandet. Han ville köpa motorcykeln utan att komma och se den och dessutom själv betala frakten.

– Men jag trodde ju att han kanske hade fått tips om motorcykeln från någon bekant i Sverige, eller bodde här tillfälligt, berättar en av de bedragna västeråsarna.

Köparen verkade seriös och bad att Västeråsparet skulle skaffa ett säkert Paypal-konto för att föra över pengarna.

Överenskommelsen var att han skulle betala 11 300 kronor till paret, varav 4 500 kronor var frakt. Därefter skulle säljarna sätta in fraktpengarna, 4 500 kronor till honom på ett Western Union-konto.

Även där blev västeråsarna undrande över det märkliga arrangemanget, men blev lugnade när det kom ett mejl med Paypal-logotyp, där det stod att pengarna fanns på kontot.

– Jag litade på mejlet och satte in de 4 500 kronorna i frakt på Western Union.

Men meddelandet från Paypal var falskt. Det fanns inga pengar på kontot. Bedragaren hade snabbt plockat ut de 4 500 kronorna och går nu troligen inte att spåra.

Västeråsarna lade ut motorcykeln för försäljning på Blocket igen, men den här gången ville de ha direktkontakt med köparen.

Bedrägeriet är polisanmält.

Mer läsning

Annons