Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naziplan var gamla träpålar

Annons

Snopet var ordet. Knappt hann dykningarna i Lasjön påbörjas förrän resultatet visade sig. På botten fanns inget störtat flygplan. Men vad var det för träpålar egentligen?

– Det känns snopet, men samtidigt blev det ett nytt mysterium, säger Håkan Björklund som var med vid dykningarna utanför Västerfärnebo.

Det var han som körde över sjön med båt och ekolod den 29 april och hittade en mystisk formation på botten. Det fanns något där nere.

Kunde det vara det tyska flygplan som flera vittnen påstått ska ha störtat i sjön sommaren 1943? Polisen spärrade av sjön sedan massmedierna berättat om upptäckten. I går var det dags. 50 meter ut från land hoppade försvarets dykare i vattnet. En av dem slog foten i något direkt. Sjön är bara fyra meter djup på den platsen där flygplanet förmodades ligga. Planet visade sig vara 2–3 meter höga pålar, störar, som körts ner i dyn och ställts mot varann, ungefär som en lappkåta.

– Vi vet inte vad det är, säger Håkan Björklund.

Det ser inte ut som de rishögar som fritidsfiskare ibland skapar i sjöar för att locka abborrar till en plats.

Försvaret avbryter nu sökandet och Håkan Björklund, som bor i Oskarshamn och är bördig från Avesta, tar själv en paus från flygplansjakten.

– Men jag kommer säkert att vara i sjön igen i sommar och leta. Jag tror fortfarande att det har störtat ett plan här eftersom det finns vittnen.

– Jag får leta på andra platser i sjön, jag har en del andra sonarbilder som är intressanta.

Vet du vad det är för träpålar som finns på Lasjöns botten?  Tipsa oss på webben 72021

Mer läsning

Annons