Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsken har namn av morgongudinna

Aurora hette min mormor och jag tycker det är ett mycket vackert namn.

Annons

Aurora är även namnet på morgongudinnan. På engelska är Aurora namnet för norrsken. Eller rättare sagt Aurora borealis är norrsken som utspelar sig på jordens norra hemisfär och Aurora australis är sydsken som syns på jordens södra hemisfär. Detta fenomen orsakas av solen.

Solens yta är instabil och ibland skapas störningar som skickar ut energirika elektroner mot jorden i väldig fart. Resan tar cirka 30 timmar mellan solen och jordens atmosfär. Jordens magnetiska fält böjer av dessa elektronskurar mot polerna där det bildas massiva magnestiska stormar.

När partiklarna träffar molekyler och atomer i den övre atmosfären börjar de vibrera. När de senare återgår till sitt utgångstillstånd avges ljus. Dessa ljusfenomen uppstår på 80-1000 km höjd och kan ses i en rad olika former och färger. De vanligaste färgerna är vitt och grönt men när det är riktigt kraftigt kan även blått och rött träda fram. Skenet rör sig fram i draperier eller i trattform vilket är ovanligare.

Det kan bestå av lysande band, bågar, strålknippen eller regnbågsformer. Oftast syns fenomenet i polarområdena men vid kraftig solavktivitet blir skenet intensivare och kan ses närmare ekvatorn. Norrsken har setts så långt söderut som i Aten.

Mer läsning

Annons