Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får du betala för att lämna Mälaren

Gratis slusstrafik för fritidsbåtar i kanalen, så har det varit sedan 2004. Nu föreslår Sjöfartsverket att man återinför en avgift på 160 kronor vid varje passage från Mälaren till Saltsjön. I motsatta riktningen ska det fortfarande vara avgiftsfritt.

Annons

– Vi tycker det rimligt att man har samma avgiftsförfarande vid de två slussar in och ur Mälaren som i dag används mest av fritidsbåtar. Hammarbyslussen är avgiftsbelagd, slussen i Södertälje kanal är det inte sedan några år. Den nu föreslagna taxan innebär en kostnadsneutralitet i förhållande till Hammarbykanalen, säger Thomas Ljungström på Sjöfartsverket.

Anledningen till att det varit gratis slussning under åtta år är att man på Sjöfartsverket ansett det vara administrativt krångligt att ta ut en avgift. Med de senaste årens digitala teknikutveckling är det hindret borta.

Nu tänker man sig en fast betalstation vid kanalkanten, kompletterad med en rörlig terminal.

Båtägarna kan även lösa säsongskort för 600 kronor via Sjöfartsverkets hemsida. Avgiften föreslås införas från och med 1 april.

På Västerås förenade båtklubbar har man inga synpunkter på att avgiften återinförs. Däremot hoppas man att slussen nu ska ge bättre service och underlätta för båtförarna.

- Det enda man skulle kunna förvänta sig då är att de slussar oftare så man slipper vänta så länge. I synnerhet när det är högtryck, säger Claes-Göran Westman, vd på Västerås förenade båtklubbar.

I dag får fritidsbåtarna ofta ligga och cirkulera utanför slussen när det är många som vill passera slussen för att nå ut i Saltsjön. Bättre vore i stället att öppna slussen och låta båtarna vänta inne i den, anser Claes-Göran Westman.

Mer läsning

Annons