Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bakterie hittad hos fästing

En tyfusliknande bakterie kan förklara hjärnhinneinflammation hos fästingbitna.

Annons

Den tyfusliknande bakterien Rickettsia helvetica, som påträffats i svenska fästingar, har för första gången visats kunna orsaka hjärnhinneinflammation hos människor.

Det rapporterar forskare vid Akademiska sjukhuset, Falu lasarett och Mälardalens högskola i det nya numret av den välrenommerade facktidskriften Emerging infectious diseases.

- En del forskare har hävdat att Rickettsia helvetica förmodligen är helt harmlös, men vi är nu först i världen att kunna visa att den över stora delar av jorden spridda bakterien kan orsaka hjärnhinneinflammation, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett till UNT.se.

I rapporten redovisar forskarna hur läkare förgäves tog prover på en medelålders kvinna utan att hitta spår av borrelia, TBE-virus, herpesvirus eller något annat smittämne som är känt för att kunna orska hjärnhinneinflammation.

Kvinnan sökte vård just för huvudvärk och feber. Läkarna gav kvinnan trots allt ett antibiotikum, doxycyclin, sjönk febern efter ett par dagar varpå hon långsamt tillfrisknade.

- Vi visste att flera andra rickettsiaarter, som dock inte finns i Sverige, kan orsaka hjärnhinneinflammation. Det väckte idén att testa om deras släkting Rickettsia helvetica kunde ligga bakom en del oförklarade fall av hjärnhinneinflammation, säger Kenneth Nilsson till UNT.se

Annons