Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag stoppar dyr utlandssurf

Nu är det förhoppningsvis slut på chockräkningar efter semestern för den som surfat från sin mobil eller dator utomlands. Det ska en ny lag se till.

Annons

Den nya lagen gäller inom EU och träder i kraft den första juli. Lagen innebär att alla operatörer ska ha en spärrfunktion för den som surfar på nätet från sin mobil eller dator utomlands. När kostnaden för surftiden börjar närma sig 50 euro exklusive moms ska användaren få ett meddelande från sin operatör. Meddelandet är tänkt att fungera som en varningsklocka om att pengarna börjar ticka i väg. När kostnaden passerat maxgränsen på 50 euro ska tjänsten spärras så att det inte går att surfa mer.

Spärren kan tas bort

Men den som vill surfa för högre belopp får givetvis göra det. Kunden kan välja en annan gräns för spärrfunktionen eller be operatören att ta bort spärren helt. En kund som ändrat spärrgränsen eller tagit bort spärren har när som helst rätt att få tillbaks tjänsten utan någon extra kostnad.

Gäller bara i EUDen nya lagen gäller bara inom EU. Det är viktigt att tänka på för dig reser utanför EU, där är det ännu dyrare att surfa. Och då har du som sagt ingen surfspärr. Ta därför reda på vad det kostar att ringa på mobilen och surfa dit du ska resa i förväg. Din operatör ska ha tydlig prisinformation om kostanden i olika länder. Har du ett abonnemang med fast pris – tänk på att det oftast endast gäller i Sverige.

Mer läsning

Annons