Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge tryggare stad

Samarbetet mellan kommunen och polisen på Bäckby har gett mersmak. Nu ska ett liknande projekt införas i hela kommunen.

Annons

Västerås Stad och Polismyndigheten ska underteckna ett nytt samarbetsavtal. Målet är att få ner brottsligheten, förebygga problem som kan leda till brott, öka känslan av säkerhet och göra polisen mer synlig.

Både kommunen och polisen är mycket nöjda med Bäckbyprojektet, som har pågått en tid. Polisens mätningar visar en klar minskning av polisanmälningar på Bäckby.

– Vi har just tagit beslutet i kommunstyrelsen. Det här kan bli mycket bra, sa en glad men stressad Roger Haddad (FP), som VLT nådde i en paus under kommunstyrelsens sammanträde.

Haddad har engagerat sig för Bäckbyprojektet och uppskattar att projektet växer.

Fanns det några politiska motsättningar mellan Västeråsalliansen och de rödgröna i frågan?

– Nej, beslutet var helt enigt. Möjligen kan det finnas politiska skillnader i framtiden om hur mycket man prioriterar projektet, men i stort sett är vi alla eniga.

Däremot är inga detaljer klara. Nu ska en arbetsgrupp, med både kommunfolk och poliser, undersöka vad det finns för behov. Brottsligheten och otryggheten kan se mycket olika ut i olika stadsdelar.

– Behoven är olika. Det kan handla om bättre belysning, närpoliser, skolprojekt eller att sätta upp någon kamera. På Bäckby jobbade vi mycket med att komma i kontakt med ungdomar via exempelvis organisationen Here 4 U.

I centrum finns andra problem som handlar om exempelvis brott i samband med krogliv. Jag brukar jämföra med Sundsvall, där jag bodde i fyra år. Där hade man ett koncept med senare kollektivtrafik kombinerat med längre öppettider på krogen i centrum. Det var samordnat mellan kommun och näringsliv.

Vad händer nu med Bäckbyprojektet?

– Det fortsätter. Just detta beslut påverkar inte vårt eller polisens engagemang i området.

Mer läsning

Annons