Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyttan av nollning

Skolstarten är för de flesta nyblivna gymnasister en stor händelse där nervositeten är nästintill oundviklig och fjärilarna i magen flaxar som aldrig förr. Dessutom har man även den ack så skräckinjagande nollningen att se fram emot.

Annons

En del kan knappt vänta på att få en ursäkt att få göra saker man aldrig gör annars, medan andra bävar inför det så kallade ”tillfället”. Personligen räknar jag mig till den senare kategorin; eller, det gjorde jag i alla fall innan nollningen började.

Det var en annan tid och jag var en annan Karin.

När jag släppte på mina hämningar visade det sig att jag var mer än villig att dra på mig en sopsäck och en blöja på huvudet och paradera runt på stan, och jag gjorde det med ett skratt. Jag var mer än villig att slänga mig ner på marken tillsammans med mina med-ettor och rulla runt. Jag var mer än villig att kasta mig i kalla Svartån, med sminket på. Jag var mer än villig att snurra med huvudet neråt tills jag inte längre kunde stå upp, och när jag kom kraschandes mot marken kändes det som att mitt humör inte kunde vara bättre.

Det var det roligaste jag har gjort på länge. Det mest spontana och tanklösa. Men jag hade kunnat göra det själv.

Till alla er som upplevde nollningen som pest och pina, ni skulle inte ha tänkt så mycket på saken och i stället bara gjort. Jag lärde mig något nytt den dagen.

Vet ni hur mycket tid man ödslar på att bry sig om ytligheter? För mycket. Om man alltid bekymrar sig över hur man ser ut, eller vad andra tycker, går man miste om mycket. Det finns så mycket bortom allt sådant, och jag garanterar att om du bara för en dag slutade bry dig skulle du känna dig mycket gladare.

Nollningen blev för mig ett oförglömligt minne, och jag tog inte bara ett kliv utanför min komfortzon, jag gjorde den också större.

Mer läsning

Annons