Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika slags cykloner

Artikel 259 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vad är det för skillnad mellan tropiska, subtropiska och extratropiska cykloner?

Annons

En extratropisk cyklon är ett lågtryckssystem som i första hand får energi från de horisontella temperaturkontraster som råder i atmosfären. De starkaste vindarna förekommer nära tropopausen, på ungefär 12 km höjd, och lågtrycket associeras med kallfronter, varmfronter och ocklusionsfronter. Hos en tropisk cyklon däremot återfinns de starkaste vindar nära markytan.

Ett tropiskt lågtryck

har vanligtvis liten eller ingen horisontell temperaturskillnad. Dess vindar utvinns ur den energi som frigörs då den varma fuktiga luften i tropikerna bildar moln eller regn. Ofta övergår en tropisk cyklon till en extratropisk då den rör sig mot polerna och österut. Det händer att en extratropisk cyklon förlorar sina frontegenskaper, utvecklar konvektion i mitten av lågtrycket och övergår till en tropisk cyklon.

En subtropisk cyklon är ett lågtryck som existerar från ekvatorn till ca 50N och har både de tropiska och extratropiska cyklonernas egenskaper. Många av dem finns därför i områden med svaga eller måttliga horisontella temperaturskillnader, men de får också mycket av sin energi från konvektiva moln. De maximala vindarna i subtropiska cykloner (högst 33 m/s) återfinns längre ut från centrum än hos de tropiska.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons