Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OM: Man får aldrig en andra chans att göra ett första intryck

Vi är så benägna att sätta etiketter på människor, idéer och materiella ting baserade på våra första åsikter om dem – och är oftast helt oförmögna att tänka om.

Annons

Men tänk hur ofta vi bedömer någon utifrån beskrivningar som inte är våra egna. En tönt är oftast en tönt för att det är vad andra tycker och du har bara hakat på i svängarna. Tydligen är det lättare att göra så än att stå på sig lite och bilda sig sin egen åsikt.

Låt säga att en vän har fixat ihop dig på en blind date. Den stora kvällen är här och ni träffas vid ett fik och börjar kallprata medan ni väntar på er beställning. Du undrar om vad han ska göra i helgen och han svarar oberört: ”Åh, säkert vad jag gör varje helg: stannar hemma, läser Hegel och lyssnar på Beethovens femma.”

Då din kompis beskrivit honom som ”smart, rolig och intressant” skrattar du åt hans svar. Men skulle vi byta ut rolig mot seriös, skulle sammanhanget få en helt annan betydelse. I stället skulle du tolka hans svar som genuint och, om det inte föll dig i smaken, avsluta dejten utan att ha beställt efterrätt.

Du har låtit dina åsikter ändras på grund av ett, till synes, obetydligt ord, som till att börja inte ens var ditt eget. Krångligt? Definitivt. Men dessvärre väldigt sant.

Ingen undgår att få en etikett stämplad på pannan. Du bedöms redan innan du sagt något, (det kanske är därför vi är så utseendefixerade). Vi låter andras åsikter spela en alldeles för stor roll i vårt liv.

Som tonåring känns det som man är som mest ivrig att ”diagnostisera och sortera”, för att på så vis råda lite bot på osäkerheten och få lite koll på var vi har alla.

Det förekommer överallt. I skolor, på arbetsplatser, anställningsintervjuer och även i den lite finare klädaffären där butiksbiträdet sneglar på dig för att du inte verkar hålla måttet att handla där.

Men trots allt skulle jag vilja tro att människor är förmögna att ta sitt förnuft till fånga och undvika denna tankefälla, för att om det första intrycket var det enda intrycket skulle jag vara en ensam person.

Mer läsning

Annons