Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opererade bort femårings äggstock

Läkaren skulle operera bort flickans blindtarm men tog av misstag bort hennes ena äggledare. Anmäldes - men prickas inte för det inträffade.

Annons

Flickan hade haft återkommande magbesvär vid flera tillfällen under förra året. När hon tillslut opererades för blindtarmsinflammation opererades hennes ena äggstock och äggledare bort.

Operationen ägde rum på Centrallasarettet i Västerås i augusti förra året. Den ansvarige läkaren anmäldes men kritiseras inte för det inträffande. Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att inte pricka läkaren då de anser att han inte varit oaktsam.

Läkaren själv märkte inte av att äggstock och äggledare vuxit ihop med blindtarmen i inflammationen, ett ovanligt tillstånd som enligt läkaren kan ses i mikroskop först efter genomförd operation.

Den bortopererade blindtarmen skickades för mikroskopisk undersökning (så kallad PAD, patologanatomisk diagnostik) och när resultatet kom gjorde läkaren upptäckten av det ovanliga tillståndet. Efter att läkaren bekräftat diagnosen kontaktade han flickans föräldrar, två månader efter ingreppet gjordes, och berättade vad som hänt.

Mer läsning

Annons