Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordspråk

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Mormor Ulla Hjördis Nilsson är en krutgumma som är frikostig med ordspråk. Det gör hennes berättelser om bygden än mer levande. Hon har tex aldrig mycket att göra utan säger att "det är mycket med det jordiska".

Annons

När man gör mormor stolt får man höra "när det regnar på prästen så skvätter det på klockaren". Det stämmer väl ty man sällan är ensam om sin egen framgång. Men låt oss gå igenom några andra ordspråk om väder.

"Klimat är vad du förväntar dig, väder är vad du får." tycker jag reder ut vad som kan vara lätt att blanda ihop. Vintern som sjunger på sin sista refräng har varit kall men vintern är inte klimat, den karaktiseras av en serie väderhändelser och kan inte ensam kopplas till den globala uppvärmningen.

"För pengar kan man få allt, utom vackert väder." går det däremot att slå hål i. För en överkommande summa pengar kan man åka till det vackra vädret och för mycket pengar kan man faktiskt skapa regn. Senast var det Kina som försäkrade sig om uppehållsväder under OS-invigningen och med silverjodid fick annalkande moln att regna ur på annat håll.

Ordspråk kan ge extra liv åt historier men det gäller att passa sig. Vill man visa sig på styva linan gäller det att välja rätt ordspråk för sammanhanget. Tala är trots allt bara silver, men tiga är guld.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons