Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peder höll på att supa bort sitt liv – nu säger han nej

Peder Malm höll på att supa bort sitt liv när han var ung. I dag hjälper han Bäckbybor som dricker i överkant att bli av med sitt beroende.

Annons

Det handlar om att avdramatisera alkoholvården för att människor ska våga söka hjälp, hävdar Peder Malm som inte automatiskt delar in veckan i antal tillåtna glas.

– Människor tål olika mycket. Vissa ärver alkoholproblemen och bör inget dricka alls. Min pappa var alkoholist så jag har det i generna. Jag trillade dit för att det dracks mycket i mitt gäng och för att jag inte kunde hantera det, säger Peder Malm, behandlingspedagog med inriktning risk- och missbruk på Familjeläkarna Bäckby.

Även en person som inte har det i generna kan bli vanedrickare av överkonsumtion. Men hur veta att man befinner sig i riskzonen? Allmän trötthet är ett första varningstecken.

– Du kanske börjar vakna för tidigt, eller så känner du dig inte utvilad efter en natts sömn därför att du druckit.

Med tiden skapar alkoholen oro och en allmän osäkerhet, ibland sprider sig en ångest sig i kroppen. Högt blodtryck, sur eller värkande mage är andra reaktioner. Symptomen kommer gradvis. Långvarig konsumtion påverkar i stort sett alla organ.

– Många har problem med alkohol här på Bäckby. Men de sköter jobb och familj och skäms för att söka hjälp. Ofta är det en läkare eller sköterska som reagerar när en patient mår dåligt. Det är här jag kommer in i bilden som utbildad KBT-terapeut. Får patienten bara förtroende för mig öppnar han eller hon sig och jag kan hjälpa.

I dag söker fem av sex alkoholberoende inte behandling trots att de behöver hjälp.

– De skäms och tror de ska fixa det själva. Det vore underbart om alla i risk-zonen kunde dra ner på drickandet med hjälp av självhjälpsböcker eller så. Men det är inte så enkelt. I bland behöver man spegla sig i en annan person för att komma någon vart.

Ungefär en miljon svenskar dricker mer än vad hälsan tål och drygt 300 000 utvecklar ett alkoholberoende. Kanske för att dryckesvanorna förändrats. Många förknippar ledighet och fest med alkohol och tar sig ett par glas vin även till vardags.

– Många har anammat det kontinentala sättet att dricka på. De dricker mitt i veckan, på helger med polarna och ännu lite mer på semestern.

För Peder Malm är det total nykterhet som gäller.

– Jag vet att jag inte tål alkohol, vill inte skada min familj och har lärt mig säga nej.

– Den som behöver dra ner bör sluta köpa hem lådvin och träna sig i att säga nej. Socialt drickande är inte ofarligt. Avstå om du inte kan dricka måttligt.

Mer läsning

Annons