Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plastpåse hett spår

Artikel 140 av 300
Nostalgi - 70-talet
Visa alla artiklar

Den 17 mars 1970 berättar VLT om en oväntad vändning i Västeråsmordet.

Annons

Den 17 mars 1970.

Träffade den mördade Clary Janson sin baneman på restaurang Baldakinen förra måndagen?

Mordet på Västeråskvinnan har tagit en sensationell vändning. Kvinnan – som alla grannar trodde levde ett helt isolerat liv – var mycket förtjust i att dansa.

Varje måndag gick hon ut, alltid till samma ställe. Eftersom mordet troligen begicks mellan måndag och tisdag stämmer hela bilden mycket väl. På måndagskvällen inledde polisen sina spaningar på den aktuella krogen.

På måndagen dök ytterligare en intressant bit upp i mordpusslet.

En plastpåse med diverse handlingar – som lämnats in till polisens hittegodsavdelning på onsdagen – visade sig bland annat innehålla ett brev med den mördades namn och adress. Polisen utgår från att mördaren rafsat ihop en mängd olika papper efter dådet och sedan slängt ifrån sig påsen. Den hittades nära Skarpskyttebron – inte många minuters väg från mordlägenheten på Rudbecksgatan.

Den mördade Clary Janson obducerades på måndagen vid rättsläkarstationen i Uppsala av doktor Christer Busch. Enligt den preliminära rapporten till spaningsledningen på måndagskvällen, har man inte kunnat fastställa exakt tid för döden.

– Vi vet inte heller med säkerhet dödsorsaken, säger spaningsledaren poliskommissarie Uno Wåxnäs till Länstidningen. Det kan vara både strypning och kvävning. Den mördade hade ett klädesplagg hårt virat kring halsen och ansiktet övertäckt av kläder.

En teori är att mördaren täckt över hennes ansikte för att hindra Clary Janson att skrika medan han strypte henne. Det är dock ännu omöjligt att med säkerhet säga exakt hur det hela gått till.

– Det finns även tecken på yttre våld och kvinnan har också blött. Skadorna är dock ytliga och lindriga. Hon har bland annat underlivsskador. Men om det rör sig om våldtäkt kan vi inte heller uttala oss om ännu, säger kommissarie Wåxnäs. Man har dock konstaterat att ett samlag förekommit.

Uppgiften om att Clary Janson inte levt fullt så isolerat som alla grannar trott, har gett mordaffären en ny vändning. Hon kan ha träffat mördaren på Baldakinen förra måndagen. Att hon har haft besök är ställt utom allt tvivel. I lägenheten fanns en vinflaska, två glas och två kaffekoppar på ett bord.

Clary Janson brukade gå ut för att dansa varje måndag. Hon brukade dessutom träffa en speciell man då och då. Denne hoppas polisen kunna spåra i dag, tisdag. Om han har något samband med mordet vet man inte, men han kan vara en viktig länk i utredningsarbetet.

En pusselbit i mordutredningen som kan visa sig bli mycket viktig dök upp på måndagen. Förra onsdagen hittade en kvinna en plastpåse strax intill Svartån nära Skarpskyttebron. Den lämnade hon in till polisens hittegodsavdelning och den visade sig bland annat innehålla ett brev – ställt till en tidning i Västerås – med kvinnans namn och adress.

Ett tunt snötäcke låg på påsen, men detta hjälper inte mycket för att kunna tidsbestämma när påsen slängts dit. Det föll snö i mindre mängder flera gånger förra veckan.

Plastpåsen har sänts till kriminaltekniska anstalten i Stockholm för undersökning.

– Troligen har mördaren rafsat ihop en del papper i Clary Jansons lägenhet efter mordet, säger kommissarie Wåxnäs. Sedan har han slängt den ifrån sig vid Svartån. Fyndplatsen ligger inte många minuters väg från Rudbecksgatan. Dessutom finns en parkeringsplats strax intill där påsen hittades, där mördaren kunnat ställa från sig ett eventuellt fordon.

Operation dörrknackning fortsatte på måndagen i området kring mordlägenheten. Sex man från Stockholmskriminalen förstärker spaningsstyrkan.

– Vi har fått in ett 30-tal tips under dagen och ytterligare några under kvällen, säger kommissarie Wåxnäs till Länstidningen. Inget av tipsen kan betecknas som "hett". Dörrknackningen är emellertid inte avslutad och alla tips kommer att bearbetas hur obetydliga de än förefaller vara.

Vid den tekniska undersökningen av lägenheten har man funnit fingeravtryck på olika föremål. Men om de kommer från någon utom den mördade vet man ännu ej. Hennes fingeravtryck togs vid obduktionen på måndagen.

Clary Jansons regelbundna danskvällar förvånar en smula, men hennes släktingar uppger att hon var mycket förtjust i att dansa. Samtidigt som hon förde en tillbakadragen tillvaro med få besök. Hon hade exempelvis ingen telefon.

Hon har tre systrar i Västerås och en i Stockholm och de träffade henne ganska sällan. Systrarna kan inte heller namnge någon manlig bekant, men däremot har de lämnat beskrivning på några av dem.

Alla artiklar i
Nostalgi - 70-talet

Leif Jönsson kursade korv

...

På väg mot en strålande jul

...

Skynda på, snart går karusellen

Full fart i city 1971.

Då var det trångt på torget

Året är 1975.

Håll i hatten - här ska shoppas!

Året är 1971.

Julklappslängtan 1970

Vad vill du ha i år?

All åkning sker på egen risk!

...

Rejält med skydd anno 1978

Känner du igen dig?

Carter-team visade upp sig

Året är 1978.

Vilken hall är det här?

...

Roland Krecker byggde själv

Men blev det billigt?

Skateboardramp på Bäckby

...

Kinaschack i Sura

Sitter du här? Året är 1971.

Michel Rosta knep SM-titeln i discodans

...

Kämpig bugg anno 1979

...

Västeråsutbildad designade mönsterlekplats

...

Här hoppar Christina Bylinder

...

Sprillans nytt på Hamre

...

Killar som gillar att hänga

Ser du var de dinglar?

Ödsligt - på vilken lekplats?

...

Skrillor på Rocklunda?

...

Livsfarlig kälkbacke i Skultuna

...

Kram på dig geten!

...

Vi tror att det här är Råby lekpark

Håller du med?

Vilket enkelt och genialt lekredskap

...

Ni är väl snälla barn?

Alla får åka i rutschbanorna.

Här fastnade en flicka med handen

...

Aja baja! Inte på parkeringen!

...

Så här dum var väl inte du?

...

Flintabil - kan det locka?

...

Kommer du ihåg Filipendula?

...

Lekplats på Rönnby 1974

...

Alla barnen ville ha grävskopan

...

Var parklekarna alltid bemannade?

Berätta ni som vet.

Snyggt och nyanlagt på Hamre

Men ser det kul ut?

Visst ser det härligt ut på Vallby parklek?

...

BILDEXTRA: Album III från Sura

Och året är 1978.

Snabb - men vem är jag?

Ledtråd: friidrott. 

Här måste man vara kvick i vändningarna

...

Notudden i september 1971

...

Ny hamn för småbåtar på Tegeludden

...

På kollo i Söderbärke - har du varit här?

...

Skvallerspegel på Sigma

...

Bara några dagar kvar till jul

...

Stiltje i varuhuset i maj

...

Ville du ha sådana här ljusstakar i glas?

...

Vad ville du ha för klapp 1976?

...

Två med tålamod i reavimlet

...

Rea på varuhus 1976

...

Ser du verkligen priset?

...

Nyss nedlagd butik på Vega

...

Mega-konfektion i Rockunda

Fyndade du här?

En vivo-butik 1977

...

Hårt tryck i butiken 1975

Ser du var vi är?

Alla dess val - även 1977