Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk strid om högskolan

Striden om högskolefrågorna blir allt större i svensk politik. Idag lanserades regeringens sista del i deras stora förändring av den högre utbildningen. Och kritiken lät inte vänta på sig.

Annons

- Tobias Krantz (FP) har tappat greppet totalt. Ena dagen lanserar han ett förslag där han inte lyssnar på högskolesektorn alls, nästa dag vill han ge dem mer makt. Jag har aldrig sett något liknande, säger Marie Granlund, socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson.

Regeringen har under kort tid lagt flera förslag som drastiskt förändrar förutsättningarna för landets universitet och högskor.

Som VLT skrev igår lades en proposition om att förändra systemet för att kvalitetsutvärdera utbildningen. Och idag lades en om att drastiskt öka rektorernas och styrelsens makt över den inre organisationen.

Kritiken har varit stor från bland annat Mälardalens högskola och socialdemokraterna menar att regeringens politik har havererat.

- Han har hela sektorn emot sig. Vi ska kalla upp honom till utbildningsutskottet för att reda ut det här, säger Granlund.

Forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz själv tar kritiken med ro. Han tycker inte alls att de har varit dåliga på att förankra sina beslut.

- Jag pratar regelbundet med de olika rektorerna och processen har pågått i flera år. Den enda kris som finns är Socialdemokraternas utbildningspolitik.

Han håller inte med om att kritiken är så massiv som Socialdemokraterna antyder. Och menar att det finns visst stöd för förslagen inom högskolesektorn.

- Vill man inte ha kritik är det bäst att inte göra någonting. Det glädjer mig att Socialdemokraterna äntligen visar intresse för svensk utbildningspolitik, svara Tobias Krantz (FP).

Mer läsning

Annons