Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postrekord igen - sorterat på Ängsgärdet

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Västeråsarna skickar i år julkort som aldrig tillförne. Trots att den sista rekommenderade avsändningsdagen var i onsdags fortsätter korten att strömma in till postterminalen på Ängsgärdet, där de sorteras och skickas vidare ut i landet.

Annons
Årets julkortsskörd är större än någonsin. Per-Olof Persson visar upp en liten del av de över 900 000 julkort som västeråsarna skickar i år. Birgitta Kjellberg gör grovsorteringen efter postnummer.

Över 900 000 julkort beräknas västeråsarna skicka till släkt och vänner över hela landet. Det är nästan åtta per person. Förra årets rekord med drygt åttahundratusen julkort är slaget med hästlängder.

Och alla dessa kort kommer till postterminalens sorteringskontor på Ängsgärdet, där 42 personer arbetar i två-skift med att fördela dem efter destinationsorter.

HÖGT TORN

- Om vi staplade alla julkorten ovanpå varandra skulle resultatet bli ett torn på närmare 500 meter, säger Per-Olof Persson, som normalt är lärare på postskolan, men som varje jul rycker in som chef för julkortssorteringen.

Från de speciella brevlådor som finns utplacerade runt om i Västerås kommer julkorten till honom och hans stav av extraanställda julvikarier. Först stämplas de i en sinnrik stämplingsmaskin och sedan grovsorteras de efter postnummer. Därefter finsorteras de och buntas ihop och skickas iväg till sina destinationsorter. Snabbt och effektivt.

Fast några kort är det förstås som aldrig kommer fram. Men det beror inte på sorterarna, utan på avsändarna. Om man glömmer att skriva namn och adress på kuvertet är det ju inte så lätt för postpersonalen att veta vem som ska ha det.

TOMTEBODA

Och ett femtiotal förhoppningsfulla barn har precis som varje år skickat julkort till tomten. ”Till tomten i Tomteland. God Jul önskar Sofia 5 år”, stod det på ett som VLT upptäckte i högen.

Det skickas vidare till postterminalen i Tomteboda i Stockholm. Fast om det verkligen är tomtens hemvist kan Per-Olof Persson inte garantera.

Precis som alla år är det många barn som skickat julkort till tomten.
Alla artiklar i
Nostalgi - 80-talet

Se sån stil kungen har!

I spår är kungen.

Annons