Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognoser och varningar

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ibland utfärdar SMHI varningar. Under onsdagen var det en varning för snöfall i östra Götaland om att det kunde komma ca 5 cm blötsnö.

Annons

Under vintersäsongen när man har vinterväglag varnar man normalt först när det väntas 10 cm eller mer. När det gäller första snöfallet för säsongen sänker vi kraven eftersom många fortfarande har sommardäcken på och kan bli överraskade av snö.

Man kunde märka en viss besvikelse här i Östergötland när det inte kom någon snö alls. Snöfallet utvecklades i stället lite längre söderut och drabbade östra Småland, Blekinge och inre Skåne. Som mest fick man runt 10 cm nysnö.

En varning är inte exakt samma sak som prognosen, det framgår av att man inte skriver att det ska komma en viss mängd snö. Varningen uttrycker att det finns en viss risk för att något ska hända, man skriver att det KAN komma så mycket snö. För natten till fredagen varnas för att det i främst Småland och på Öland och Gotland är RISK för mycket hårda vindbyar på 21 m/s.

Det kanske stannar under 20 men när det finns en risk för att det kan bli mer så varnar man. Säkerligen får vi frågor under fredagen om hur mycket det blåste. Har det då bara blåst 19 m/s, så får vi säkert frågan om varför det inte blev 21.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons