Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Re-cycling rena framtidsvisionen

Synd att gamla cyklar ska skräpa på tippen – tänkte en lärare, och hämtade lite kasserade hojar. Nu svetsar och skruvar 45 elever ihop skrotet till nya kreationer.

Annons
Foto: ELIN HAETTMAN

Burkar ska pantas hit och dit, och sopor sorteras till en ständigt växande arsenal av olika tunnor.

Så varför skulle inte även gamla cyklar kunna återvinnas?

Framtidsgymnasiet tog sig an detta uppdrag och hämtade skrotade hojar från Västerås soptipp.

I sin verkstad drog de på sig arbetskläder och kavlade upp ärmarna. Här skulle cyklarna se nytt ljus genom svetslågor.

Utrymmet är fyllt av rörelse och ljud från alla möjliga maskiner. Oväsendet från svetsar och svarvar kämpar för att låta högst och samsas med en enorm, runt tre meter hög, vit kub, som tycks mystisk även för eleverna på skolan.

– En automatisk svarvmaskin, får vi reda på.

Vid ingången sitter två elever hukade bredvid en tandemcykel och kämpar för att hitta passande muttrar. Från alla hörn kommer det ”bank”- och ”klank”-ljud.

Trots att lokalen sjuder av machokultur och farliga maskiner, klagar inte tjejerna. De tycker att det är trevlig stämning och filar på ett metallkors som ska komma att bli ett halsband, samtidigt som snaggade killar går runt i bakgrunden och kliar sig innanför byxorna.

Borta vid tandemcykeln - som en gång i tiden varit två vanliga cyklar – har killarna vid det här laget satt fast muttern och berättar att deras cykel egentligen är klar, men att de bara håller på att förbättra den lite.

– Vi kommer få ta hem den senare, men än vet vi inte vad vi ska göra med den. Kanske säljer vi den, kanske sparar vi den, säger Max Hansson.

På motsatt sida i verkstadens finns det tre utrymmen som kan skärmas av med tunga gardiner, där bland annat svetsen finns.

Skyddad av en mask står en av eleverna lutad över den bländande lågan och utsätter metallen för tusengradig värme.

På frågan vad det är han jobbar med svarar han:

– Metall, kanske, men berättar sedan att det bara är en gammal bit han övar på.

Så efter nästan ett år fyllt med svetsar, svarvar och muttrar har högen med bråte långsamt förvandlats till fungerande cyklar.

Detta är re-cycling by Framtidsgymnasiet.

Mer läsning

Annons