Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens beslut ska få fler unga att välja yrkesprogram

För att säkra framtida yrkesutbildningar har regeringen beslutat att dessa ska innehålla kurser som ger högskolebehörighet – utan att skära ner på yrkestimmar.

Annons

Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen, säger att hon är mycket nöjd med beslutet.

– Vi har länge drivit den här frågan och är därför mycket glada över politiskt gehör, det är ett mycket bra beslut från regeringen. Detta kommer att attrahera fler till att välja gymnasieskolans yrkesprogram utan att behöva stänga några dörrar, säger Caj Luoma i ett pressmeddelande.

Yrkesutbildningarna kommer innehålla kurser som ger högskolebehörighet, utan att skära ner på viktiga yrkeskunskaper. Förhoppningen är att fler ska våga välja yrkesutbildningar – utan att riskera eventuella högskolestudier.

– Att regeringen nu jobbar för en lösning som tillfredsställer elever och skola liksom transport- och motorbranschens kompetensefterfrågan är helt i linje med vår uppfattning. Samtidigt är det positivt att vi undviker att skjuta över ett stort ansvar för färdigutbildningen på näringslivet, avslutar Caj Luoma.

Läs också: Bli bättre på inredning med hjälp av regler, ergonomi och färglära

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström meddelade regeringens beslut. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mer läsning

Annons