Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn från väst - vind från syd

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ett regnområde drar in västerifrån och vi får friska sydvindar.

Annons

Det är en prognos man inte helt sällan hör från oss meteorologer nu när hösten närmar sig. Men hur kan vindarna vara sydliga och regnet kommer in västerifrån? Är det inte vindarna som drar med sig regnet? Lågtryck och högtryck bildas bland annat av att det är olika mycket solinstrålning vid ekvatorn och polerna.

Mellan högtrycket och lågtrycket finns alltid tryckkraft som strävar efter att utjämna tryckskillnaden. På grund av jorden roterar så snurrar vinden moturs vid ett lågtryck och medurs vid ett högtryck. När ett höstlågtryck närmar sig är det vanliga förloppet att man först har en tilltagande ostvind. Efter det passerar en varmfront med tillhörande regn.

När regnet dragit vidare befinner man sig i den varma luftmassan och det blåser där en sydvind. Efterhand kommer ytterliggare ett regnområde att närma sig, det är då kallfronten. En kallfront innebär ofta regn av skurkaraktär.

Efter kallfrontpassagen blåser vinden istället västlig eller nordvästlig och det innebär lägre temperaturer. Hastighet på lågtryckspassagen, vindstyrkor och regnmängd beror på hur kraftigt lågtrycket är. Så på grund av att vindarna snurrar runt ett lågtryck och inte längs dess bana så skiljer sig vindriktningen från regnets riktning.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons