Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för stora elavbrott

Sträng kyla och två kärnkraftsreaktorer avställda. Risken för elavbrott är stor i dag. Samtidigt rusar elpriserna i höjden.

Annons

Den arktiska kylan fortsätter att hålla Sverige i sitt grepp. Och stark kyla i Oslo begränsar möjligheten till import från Norge.

Svenska Kraftverk varnar nu för att ”effektläget kan bli ansträngt fredagen den 8 januari”. Om elavbrottet kommer är det bra att vara förberedd.

- Egentligen är det sunt bondförnuft som gäller. Bor man på landet är det bra att ha ett vedlager hemma, likaså stearinljus, säger Kalle Karlsson, kommunikationschef på branschorganisationen Svensk Energi.

Det svenska elnätet har i vanliga fall en hög leveranssäkerhet, enligt Karlsson.

- Vi har säkerhet på 99,98 procent. Det är makalöst.

Försvinner elen slås ofta stora delar av husets uppvärmningssystem ut. Men någon omedelbar fara är det inte. Om det är 10 minusgrader ute tar det mellan ett och tre dygn innan temperaturen sjunkit till + 10 grader inomhus.

Ett längre elavbrott kan få förödande konsekvenser för vattenförsörjningen. Saknar vattenverket reservkraft försvinner trycket i ledningen inom några timmar. Vattnet kommer inte ur kranarna och det går inte att spola i toaletten. Att fylla flaskor med vatten kan vara en god idé.

Men elavbrott är inte enda hotet mot konsumenterna. Just nu är elen dyr.

- Med de prislägen som är nu så bör man inte nyttja elen mer än nödvändigt, inte tända onödiga lampor, säger Kalle Karlsson.

Elevavbrott - så klarar du dig

* Se till att ha ett lager av stearinljus, fotogen och ved hemma

* Sov i sovsäck – då stannar värmen kvar längre

* Sov i samma rum – varje människa avger lika mycket värme som en 70-watts glödlampa

* Tappa upp vatten

* Laga mat ute – använd träkollsgrillen

Källa: Energimyndigheten

Mer läsning

Annons