Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfritt vid operation

En del landsting kräver rökstopp före och efter operation. Västmanland har valt en mildare metod men rekommenderar patienterna att fimpa. Modellen har rönt framgång menar rökavvänjare.

Annons

Syftet är att operationen ska bli lyckad. En dansk studie har visat att komplikationer som infektioner och blodproppar minskar med hälften för den som slutar röka en till två månader före operation.

I juni antog landstinget ett program om att minimera skadorna av tobak. Sedan dess rekommenderas patienterna att vara rökfria några veckor före och efter operation. En patient som ska opereras och röker får en hänvisning till rökavvänjning. Metoden fungerar väl menar tobaksavvänjare Per Georgsson.

– Absolut. 85–90 procent av alla rökare vill sluta och många känner att det är läge att sluta när de ska opereras. Vad en läkare säger har stor betydelse för patienterna.

Andra har gått hårdare fram. Umeå universitetssjukhus och landstinget i Kalmar län med flera kräver rökstopp före och efter operation.

– I Umeå sa läkare att de skulle vägra operera en patient som röker men det fick de ta tillbaka. Det handlar inte om att vara rigid utan läkaren måste bedöma i varje fall. Erfarenheten säger att 65–70 procent slutat röka eller gjort avbrott vid en operation. Om patienten fortsatt röka får läkaren avgöra hur det påverkar utfallet av ingreppet och kan då skickas tillbaka till rökavvänjningen, säger Jan Nilsson, hälsoplanerare landstinget.

Annons