Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så censureras nätet

Vi lovordar ständigt yttrandefriheten och den fria tillgången till information, men på skolornas datorer är vissa sajter blockerade. Ung har kollat hur den kommunala internetcensuren funkar.

Annons
Blockerad. På de kommunala gymnasieskolornas datorer går det inte att komma in överallt på Internet.

Att internettrafiken på kommunala datorer kontrolleras är ingenting som basuneras ut. Faktum är att många inte ens vet att urvalet hemsidor de kan besöka är begränsat. Men i maktens korridorer i Stadshuset har det bestämts vilken information som kan nås via kommunens datorer, däribland gymnasiekolornas.

Det kommunala data-nätverket är omfattande och innefattar inte minst alla kommunala gymnasier. De tusentals elever och hundratals anställda som varje dag använder sig av internet passerar ett kommunalt filter för att komma ut i cybervärlden. Proaros säkerhetsansvarige Shawn Akrawi förklarar hur detta fungerar.

– Vi har köpt in en tjänst från ett privat företag, och givit dem riktlinjer på vilken sorts hemsidor som vi anser borde blockeras. Främst handlar det om sidor med olagligt innehåll som barnporr, men även gambling-sidor och sidor med extrema åsikter.

I kommunens riktlinjer beskrivs extrema åsikter bland annat som ”främjande av rasliga gruppers identitet”.

– Jag upplever inte detta som ett bredare begrepp än det som faller under lagen om hets mot folkgrupp, säger Håkan Bergsten, verksamhetschef på Västerås stads skolverksamheter, region öster.

I en av gymnasiets skolböcker går en uppgift ut på att jämföra hemsidan levandehistoria.se med sidan sannhistoria.org. Den första är en sida med information om förintelsen, medan den andra är en så kallad revisionistisk sida med förintelseförnekande syfte. Den sistnämnda hemsidan är blockerad vilket därmed omöjliggör uppgiften. Frågan om vem som har rätt att avgöra historisk sanning dyker upp.

– Det är samma sak som med läroböcker, säger Håkan Bergsten.

– Skolan bedömer helt enkelt vilken sorts information som är lämplig för eleverna. Dessutom är det meningen att man i framtiden på skolorna ska ha möjlighet att själva avblockera hemsidor. Om det anses lämpligt kommer alltså även främlingsfientliga sidor att kunna besökas i utbildningssyfte.

Programmet som används för att kontrollera internettrafiken sattes i bruk för två månader sedan är alltså fortfarande på teststadiet. Kostnaden kommer att vara en halv miljon kronor per år, men det förväntas erbjuda en stor säkerhet mot både virus och olaglig verksamhet.

– Hade bombhoten mot Wenströmska skickats under den period som vi använt programmet, hade polisen lätt kunnat använda sig av all den information som lagras för att hitta exakt varifrån mailet skickats, förklarar Shawn Akrawi.

Att vissa sidor som kanske inte borde blockeras ändå fastnar i filtret menar han beror på att programmet fortfarande testas, och han påpekar att detta hela tiden förbättras.

– Man måste se till både demokratiaspekten, och säkerheten på internet. Vi har ännu inte lyckats hitta balansen däremellan, förklarar han.

Mer läsning

Annons