Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör man i Minneapolis

Tydliga krav på immigranter att lära sig språket och utbilda sig vidare finns i Minneapolis, där representanter för Västerås stad studerat hur somalier tas emot och kommer in i samhället.

Annons

Nu är de hemma igen, de fyra utsända från Västerås stad som deltagit i en studieresa till de gamla svenskbygderna i Minnesota.

Resan leddes av Benny Carlsson, professor i ekonomisk historia i Lund. Han har skrivit boken Somalier i Minneapolis – en dynamisk affär. Tjänstemän från flera svenska kommuner var med för att få veta mer om den lyckade integreringen.

– Vi har sett en välkomnande inställning. Immigranterna ses som resurser och möjligheter, inte som bekymmer, säger Elisabeth Kantor, verksamhetschef för Individ och familj i Västerås.

I Minneapolis samarbetar stadens ledning nära med ett center som hjälper immigranter från Afrika att bli en del av samhället. Hjälpen består bland annat av att ordna bra boende och mikrolån för att starta egna små företag. Somalier har startat 800 företag och utvecklat flera vinstdrivande organisationer. Där finns flera små och stora handelsplatser där immigranter driver företag med försäljning.

Madeleine Ahlqvist från Västerås etablering AB vill dra i gång något liknande i Västerås och hon var med på resan.

– Nu gör vi en förstudie för att försöka skapa en mångkulturell handelsplats någonstans i city.

I Minneapolis såg hon hur viktigt det är att staden och privata organisationer samarbetar.

Mer läsning

Annons