Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hittar du extrajobbet

Visst vore det himla bra att ha ett extrajobb utöver gymnasiet där man kan tjäna lite pengar? Men vart vänder man sig egentligen? Vem kontaktar man och hur? Läs Ungs guide till extrajobb utöver gymnasiet.

Annons
Sprid ut dig. Gör ett ordentligt CV och sprid det till alla företag där du är intresserad av att jobba.

Här hittar du dina kontakter

Det eviga rådet som alla ger är ”hör med de runt omkring dig”. Dina kontakter. Men det kanske inte alltid är så lätt att veta vart man ska vända sig, vilka är mina kontakter? Här är ett par tips:

1. Bli tränare. För dig som idrottar på något sätt är en gammal goding att bli tränare för yngre barn. Du behöver inte vänta tills din tränare frågar dig, utan prata med henne eller honom och säg att du är intresserad. Har han inget behov just nu kanske han vet någon annan som har det. Om inte kanske han kommer ihåg ditt namn nästa gång han behöver någon.

2. Barnvakt. Det är nästan alltid folk som behöver barnvakt. Hör runt med de vuxna i din omgivning som har barn, folk i kvarteret och arbetskamrater till dina släktingar.

3. Sprid ditt namn. Det absolut bästa sättet att få jobb, vilket extrajobb det än gäller, är att känna någon inom företaget. Prata med kompisars föräldrar, be dina släktingar höra med alla de känner, be dina föräldrar kolla hur det är på deras jobb eller om deras arbetskollegor känner någon som behöver hjälp. Prata med alla du känner och be de prata med alla de känner. Put your name out there!

4. Gamla praktikplatser. Hör av dig till gamla praktikplatser. De kommer antagligen inte att komma ihåg dig, men det gör inget! Var bara artig och glad och berätta att du praoat där förut och fråga om de har något extrajobb för de. Även om de inte kommer ihåg dig så är det en fördel att du gjort praktik där för då vet de att du kan en del om arbetet.

En hemsida där unga kan söka jobb –

Studentconsulting.se – är en bra hemsida för unga. Där går att hitta såväl heltidsjobb och deltidsjobb som punktanställning. Du går in på hemsidan, registrerar en profil och skickar ansökningar till de annonser du är intresserad av. Studentconsulting hittar möjliga människor att anställa och skickar vidare till företagen.

- Det man ska tänka på när man är ung och söker jobb är att ha ett bra CV. En student har kanske inte så många erfarenheter, men skriv vad du är bra på. Säger Petra Norden, receptionist på studentconsulting.se.

Rådgivning under arbetssökandet

På arbetsförmedlingens hemsida kan du söka jobb av alla slag, även extrajobb. Du kan dessutom lägga ut ditt CV så att arbetsgivare som söker där kan hitta dig.

- Om du är ung och går gymnasiet är det upp till dig själv att hitta extrajobb. Men arbetsförmedlingen kan rådgiva dig och vara ett bollplank om du har frågor. Säger Annika Gustafsson, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.

För allmänna frågor finns en chattfunktion på hemsidan, men du kan även få hjälp över telefon eller maila in frågor.

Bäst tillfälle att söka

Det gäller också att vara smart och tänka in rätt tillfälle att söka ett jobb. Om du ska vara barnvakt till din mammas kompis kan du självklart börja när som helst på året, men det är annorlunda om du ska ha en anställning hos ett företag. Många företag anställer helst i slutet av våren eller i början av hösten. Vlt Ung till exempel anställer i slutet av vårterminen. Så håll utkik när sommaren närmar sig!

När du vet vad du vill

Om du vet vad du vill jobba med eller för vilket företag är det genast mycket enklare att sätta igång. Det bästa är ofta att ringa till företaget och säga att du söker extrajobb och fråga ifall du kan få komma och träffa den ansvarige för att anställa. Eller att skicka iväg ett mail med din förfrågan och CV. På många företags hemsidor talar de om vad som krävs för att jobba hos dem och ifall de för stunden söker nya. McDonalds är ett väldigt vanligt jobb för ungdomar och deras hemsida är ett exempel på detta. Där kan du peka ut din stad och så får du veta vilka jobb som finns lediga i närheten.

Mer läsning

Annons