Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så överlever du bilsemester med barnen

Bila långt med barn kan vara jobbigt, speciellt när sommarvädret lockar utanför bilfönstret och ungarna har spring i benen. Men det går att överleva bilsemestern med några knep.

Annons
Någonstans att göra av burken när man inte dricker ur den är också bra att ha. Dryckeshållare som man hänger på dörrsidan kostar 15 kronor hos Biltema.

Är vi inte framme snart? Den frågan lär alla som åkt på bilsemester med barn hört till leda. För barn blir otåliga av att sitta still i en bil mil efter mil. Men det finns tips som underlättar och ger både dig och barnen en drägligare resa. Det bästa tipset är att vara ute i god tid och undvika stress. Stress leder bara till bråk, dessutom ökar olycksrisken om föraren stressar.

Börja med att kolla upp resrutten i förväg. Finns det några kul aktiviteter ni kan stanna till vid längs vägen? Det behöver alls inte vara något som kostar entré och tar lång tid, en sjö att doppa sig i eller något mysigt ställe att äta matsäck på räcker långt. Det viktigaste är att barnen kan leka av sig en stund. Involvera gärna barnen i planerandet av resvägen och fråga vad de vill göra. Tänk på att köra i korta etapper så planera in många stopp. Ska ni åka riktigt långt, övernatta någonstans längs med vägen. Köra när barnen sover är givetvis smidigt, men det fungerar oftast bäst med småbarn som sover på dagen. Köra på natten är ett annat alternativ om det fungerar för föraren.

Att det är bekvämt i bilen är en förutsättning för att resan ska bli trevlig. Ingen mår bra av att spendera många timmar i en stekhet bil, så se till att luftkonditioneringen fungerar. Städa ur bilen innan ni åker och kontrollera så allt fungerar som det ska. Packa dryck och något att äta. Tänk bara på att inte ge barnen massa godis och läsk så att de blir sockerspeedade. Ta med saker som barnen kan roa sig med, exempelvis spel, något att läsa i eller filmer om ni har en bärbar dvd.

Dryck är ett måste under långa resor. Termosmugg som håller kaffet varmt och saften kall finns hos Biltema för 30 kronor.
Högtalare så att alla kan lyssna på din mp3 finns från en hundralapp och uppåt. Men varför nöja sig med högtalare när man kan ha ett eget PA-system till I-poden och bli kung både i bilen, på stranden och runt lägerelden? Går även att koppla till instrument och mikrofon. Finns hos netonnet.se och kostar 2 290 kronor.
En nackkudde underlättar också för den som vill sova på resan. Den här gosiga varianten i tvättbar fuskpäls är uppblåsbar så den tar liten plats när den inte används. Cirkapris 200 kronor, finns hos resklar.se.
Ett synnerligen smart sätt att få resetiden att gå fort är att sova bort den. Öronproppar som stänger ute ljud och en ögonbindel som gör det mörkt underlättar. Det här kitet kommer från bluebox.se och kostar 65 kronor.
Vem är smartast, du eller dina resekompisar? Ta med boken ”Vad du borde lärt dig i skolan – 899 frågor & svar” så kan ni reda ut det. Eller läs boken själv och ägna resten av resan åt att briljera med dina kunskaper. Finns bland annat hos adlibris.com och kostar drygt en hundralapp.
Spork kallas detta fiffiga bestick som består av gaffel, sked och kniv i ett. Perfekt att äta matsäck med. Alla i sällskapet kan ha en egen spork, de finns i en mängd färger hos bland annat bluebox.se och kostar en tjugolapp.
En hopfällbar liten lampa kan vara bra att ha med sig. Fungerar utmärkt som läslampa, den går att fästa på boken. Finns hos resklar.se och kostar 149 kronor.
Den här manicken konverterar bilens 12 volt till 220 volt, så du kan koppla in exempelvis en bärbar dator. Den har även USB-port så att du kan ladda datorn eller mp3-spelaren under resans gång. Går att sätta fast i mugghållaren. Kostar 349 kronor och kommer från coolstuff.se.
Det här lilla kylskåpet från coolstuff.se går att ställa in på både varmt och kallt. Perfekt för att hålla drycker kylda eller lite mat varm. Drivs av bilens cigarettändare, men går även koppla in i ett vanligt eluttag. Kostar 479 kronor.
Böcker och tidningar, leksaker samt förtäring. Och gosedjur så klart. Barn kan behöva många saker för att aktivera sig en längre resa. Den här stolsfickan håller ordning på pryttlarna. Finns hos resklar.se och kostar 199 kronor.
Gamla klassiska brädspel går heller inte av för hackor när det gäller att döda tid. Mest klassiskt är förstås Monopol. Den här minivarianten passar perfekt både i bilen och på stranden, asken fungerar som underlag för spelplanen. Kostar 85 kronor hos spel-landet.se.
Det är med datorspel som med film, de flesta tycker att det är kul oavsett ålder. Dödar tid gör de med. Spelkonsolen Nintendo DS Lite kostar cirka 1 300 kronor.
Vem gillar inte att se på film? En bärbar dvd kan roa båda stora och små i timmar. Det finns en uppsjö bärbara dvd-spelare i olika prisklasser på marknaden. Den här tillverkas av Phillips och kostar runt tusenlappen.

Mer läsning

Annons