Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkas vinden av stadsmiljön

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När du gått på stan en blåsig dag har du säkert märkt att det ena ögonblicket kan vara nästan vindstilla, men så snart du svänger runt ett gathörn möts du av en kraftig vindstöt.

Annons

 Vinden beter sig på ett helt annat sätt i en stad än vad den gör utanför staden. Det är stadens tredimensionella struktur som är boven i dramat.

Byggnader bromsar upp vinden och den blir dessutom byig. Byggnader som sticker upp över den omgivande bebyggelsen, t ex skorstenar, för ner kraftigare vindar på gatunivån.

Det här gör att det blir mycket besvärliga vindförhållanden på öppna ytor, t ex på torg eller liknande platser. Eftersom husen ofta är regelbundet placerade kanaliseras vinden och förstärks. I en passage mellan två hus, vid en byggnads kortsida eller i ett gathörn kan vindhastigheten bli 2-3 gånger högre än vad den skulle ha varit över öppen mark. Samtidigt blir den mycket byig.

Om man vill beräkna den kraft som varje vindby eller vindstöt ger upphov till måste man använda sig av kvadraten av hastigheten. Det betyder att har du en vind som förstärks 2-3 gånger i stadsmiljön, då förstärks den knuff som en vindpust ger upphov till med 4-9 gånger. Är det blåsigt kan vinden i stan vara riktigt obehaglig med häftiga stötar som river tag i en fotgängare och eller en cyklist.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons