Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkas vindenav jordens rotation

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vind är luftens rörelse. Den beror av att lufttrycket varierar mellan olika platser. Ju större skillnad i lufttrycket mellan två platser som inte ligger så långt från varandra desto mer blåser det mellan dem.

Annons

Vinden beror också av att topografin ser olika ut på olika platser. I en dalgång, på en bergstopp eller i ett sund pressas luften ihop och vinden ökar. Vinden mäts i riktning och hastighet. Hastigheten mäts i medelvind och byvind.

Jordrotationen påverkar också vinden. Sjöbrisen t ex vrider under dagen med solen, därför kallas den också solgångsvind. Sjöbrisen uppträder p g a temperaturskillnad mellan hav och land som ger upphov till tryckskillnader.

I kustbandet påverkas vinden av att friktionen över land och hav är olika. Friktionen över land är större än över hav p g a ojämnheter och om det ex blåser nordlig vind längs ostkusten i Sverige får vi en förstärkning av vinden längs kusten. Vi har nu högt tryck över land och lågt över hav. Den luft som rör sig över land vrids p g a friktionen mot nordväst och i kustbandet möter den luften som strömmar över hav från nord. Det kallas konvergens på fackspråk och vindhastigheten blir högre jämfört med om det skulle vara samma tryckskillnad mellan land och hav, nu lågt över land och högt över hav.

Alla artiklar i
Väderskolan

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons