Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schürrer tillbaka på Hinseberg

Christine Schürrer, som dömts till livstid för barnamorden i Arboga, är tillbaka på Hinseberg igen. Och hon har redan anmält anstalten för tjänstefel.

Annons

Den 8 april flyttades Christine Schûrrer tillbaka till Hinseberg från Ystadsanstalten. Fem veckor senare, den 15 maj, anmälde hon anstalten för tjänstefel.

Orsaken är att hon inte har fått den medicin hon har bett om. I anmälan skriver hon att hon skadade foten strax före flytten från Ystad och att hon då fick smärtstillande medicin. ”Jag bad personalen hos inskrivningen här i Hinseberg att ge detta smärtgel till mig eller att skaffa motsvarighet från deras sjukpersonal men jag fick inget smärtgel, varken denna dag eller de följande dagarna, då jag upprepade gånger frågade efter ett smärtgel då jag fortfarande hade ont i min fot.”

Hon anmäler också Hinsebergsanstalten för att hon inte får någon möjlighet att kontakta sina anhöriga för att berätta var hon numera befinner sig.

Christine Schürrer skriver i sin anmälan att hennes lappar med telefonnummer har tagits ifrån henne för kontroll, och att hon fortfarande inte fått dem tillbaka.

”Efter ytterligare efterfrågan fick jag höra att jag behöver skicka ett telefontillståndsformulär, vilket är meningslöst då jag inte har tillgång till mina adresser.”

Christine Schürrer dömdes i oktober 2008 till livstids fängelse för morden på Saga och Max Jangestig i Arboga den 17 mars samma år. Straffet fastställdes fyra månader senare i hovrätten.

Schürrer placerades på Hinseberg utanför Frövi, men förflyttades i juli 2009 till Ystadanstalten. Flytten beslutades av Kriminalvården, av ”geografiska skäl”. Schürrer hade själv ansökt om att få avtjäna sitt straff i hemlandet Tyskland.

Bara en månad senare överklagade hon flytten. "Trots protester från mig och min advokat deporterades jag på måndagen den 27 juli från anstalten Hinseberg till Ystad", skrev Christine Schürrer i en inlaga till länsrätten i Örebro.

Hennes ansökan beviljades till slut och nu är hon tillbaka på Hinseberg.

Emma Jangestig, mamma till de två mördade barnen, skriver om Schürrers flytt på sin blogg:

”Tyskan sitter på hinseberg igen. Jag har målsägandeinformation, och fick reda på att hon har förflyttats tillbaka till hinseberg från ystad.

Jag vet inte anledningen till flytten, utan kan bara liksom ni andra, spekulera i saken.

Frågorna som jag aldrig kan få svar på kan ibland göra mig galen!”

Hinsebergsanstalten

Hinseberg är en kombinerad sluten (säkerhetsklass C) och öppen anstalt med enbart kvinnliga intagna. Anstalten har 91 slutna och 22 öppna platser och är belägen i utkanten av Frövi omkring två mil nordost om Örebro.

Mer läsning

Annons