Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen kontroll av receptfri försäljning

Kommunens kontroll av dem som säljer receptfria läkemedel har släpat efter. Inspektionen som kommit i gång först i höst visar brister hos en del försäljningsställen.

Annons

– Vi hittar brister i dokumentationen. De stora kedjorna brukar ha rutiner för det men inte vissa mindre försäljningsställen, säger Hayrie Silva, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås stad.

De vanligaste felen är att det saknas dokumenterade rutiner för hur inköp och mottagande av leveranser ska gå till.

Däremot sköter de skyltningen av 18-årsgränsen för försäljning av läkemdel. Men riktigt hur det samlade resultatet blir återstår att se. Trots att det gått ett år sedan det blev tillåtet att sälja läkemedel i vanliga butiker började kommunen sina kontroller först i höstas. Orsaken är att Läkemedelsverkets föreskrifter och utbildning av inspektörer har dröjt.

– Först var det oklart vilken myndighet som skulle sköta tillsynen. Kommunfullmäktige bestämde att vi skulle göra det och sedan har vi fått vänta på vägledning från Läkemedelsverket, säger Hayrie Silva.

– Det är sant att kommunerna har efterfrågat vägledning och den tog vi fram till i början av februari, säger Annika Babra på Läkemedelsverket.

Kommunen har hunnit inspektera drygt hälften av det sjuttiotal bensinmackar, butiker, kiosker och andra som säljer receptfritt i Västerås. De övriga väntas bli klara fram till årsskiftet och början av nästa år. Men den sena starten ser inte Hayrie Silva som ett problem.

– Många av butikerna kom inte i gång med sin försäljning på en gång och de som gjorde det har fått en chans att få in rutinerna.

Mer läsning

Annons