Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ inför höga böter

Pendlare med SJ som inte registrerar sitt månadskort i biljettautomaten på perrongen innan resan riskerar att få böta 1200 kronor efter den 15 november.

Annons

Trots att man redan betalat för en månads resande kräver SJ alltså att månadskortet ska stoppas in i automaten och registreras på stationen innan man går ombord på tåget.

Dag Rosander, presschef på SJ, säger att det finns tre anledningar till det, en är för att föra statistik över resandet.

- Statistiken visar oss passagerarströmningen och det har vi nytta av i vår planering så att vi kan dimensionera tågen. Registreringen är också nödvändig för att verifiera att kortet är giltigt och för att visa att man faktiskt har rest så att vår restidsgaranti ska gälla om tågen är försenade, säger han.

Dag Rosander tillägger att automaterna har funnits länge och att det på stationer av Västerås storlek finns flera utplacerade.

- Vi har gjort en stor informationssatsning kring det här och det bör inte ha undgått någon. Övergången till det nya kommer att vara mjuk.

Från och med den 15 november säljs inte längre biljetter ombord på tågen.

- Ingen efterfrågar det längre, Det finns numer så många andra kanaler att köpa sin biljett genom, säger Dag Rosander.

Mer läsning

Annons